Zauzeti stav dijaloga i služenja

Zauzeti stav dijaloga i služenja

    Dana 17. ožujka 1697., na blagdan sv. Patrika… u Irskoj su doneseni kazneni zakoni, koji zabranjuju katoličke biskupe i svećenike u zemlji, te je ujedno tada slika Djevice Marije, poznata kao „Uplakana Irska Madonna”, lila je krvave suze tri sata. 

    Slika se danas čuva u katedrali u Gyoru u Mađarskoj, kamo ju je odnio biskup Clonferta Walter Lynch, kada je pobjegao iz Irske zbog engleskog progona Katoličke Crkve predvođenog Oliverom Cromwellom. 

    Slika, čiji je izvorni naziv bio „Gospa, Tješiteljica unesrećenih”, prikazuje Majku Božju s rukama sklopljenim u molitvi, dok gleda u Malog Isusa koji leži u malom krevetu. 

    Biskup Lynch, uklonio je sliku iz katedrale u Clonfertu, kako bi ju sačuvao od bezbožnih ruku i pobjegao s njom u Beč, Austriju, gdje je upoznao biskupa Gyora iz Mađarske, koji ga je pozvao da tamo služi kao njegov pomoćni biskup. 

    Irski prelat, prihvatio je poziv, te ostao u Mađarskoj do svoje smrti, 1663. godine. 

    Više od trideset godina nakon Lynchove smrti, 17. ožujka 1697., slika koja se nalazila u katedrali u Gyoru, počela je krvariti tijekom Mise u šest sati ujutro, što su mnogi potvrdili. 

    Komadićem platna obrisali su Djevičino lice, ali suze i krv su tekle oko tri sata. 

    Slika je izvađena iz okvira i pregledana, ali se nije moglo dati objašnjenje što se dogodilo. 

    Laneno platno, bilježe irske nezavisne novine Westmeath, čuva se u staklenoj i srebrnoj vitrini u katedrali u Gyoru, gdje ga se može vidjeti, te ujedno i častiti i danas. 

    U katedrali postoji i pergamena, koju su potpisali svećenici i vjernici prisutni tog dana, kao i neki luteranski protestanti, kalvinisti i rabin iz židovske sinagoge, koji je potvrdio čudo. 

    Velika slavlja u spomen na to čudesno događanje, održana su 1797. godine na stotu obljetnicu, te ponovno 1897. godine. 

    Godine 1947., na dvjesto pedesetu obljetnicu čuda, oko sto tisuća hodočasnika došlo je pokloniti se slici. 

    Godine 1913., tadašnji biskup Toleda, Ohio, Joseph Schrembs, posjetio je Gyor, te dao izraditi kopiju slike za irske katolike svoje biskupije. 

    Biskupija Gyor, ove je godine organizirala niz slavlja i hodočašća, od 17. do 19. ožujka

    Sveti Ivan Pavao II., uzdigao je katedralu u Gyoru u baziliku, te ju posjetio 7. rujna 1996. godine u susretu s predstavnicima tamošnje biskupije. 

    „Sretan sam što vas mogu susresti na današnju svetkovinu svetih, triju kasskih mučenika i u ovoj, vama svima tako dragoj katedrali, zbog prisutnosti, ne samo čudotvorne slike Majke Božje, nego i štovane relikvije svetog kralja Ladislava, kao i groba Sluge Božjeg, biskupa Vilmosa Apora”, rekao je tom prigodom Sveti Otac. 

    „Vaš zadatak postaje sve hitniji pred novim mogućnostima sudjelovanja u javnom životu. U tom kontekstu, kršćanski laik, potaknut uvjerenjem da rast Kraljevstva Božjeg predstavlja u isto vrijeme dar i obvezu, izbjegavat će svaki oblik fundamentalizma, te zauzeti stav dijaloga i služenja, u potpunosti poštivanje dostojanstva svake osobe, što uvijek ostaje cilj svakog društvenog djelovanja”, rekao je Papa. 

    Nakon što je potaknuo sve da postanu „graditelji Nade”, sv. Ivan Pavao II. je naglasio da je „Krist, Otkupitelj – središte vašeg života, s vama! Neka vam pomognu Magna Domina Hungarorum, Gospa od Gyora, sveti kralj Ladislav, mučenici iz Kasse i svi mađarski sveci.”

 
 
Izvor: 

  1. https://www.catholicnewsagency.com/