O, radosti utrobe

O, radosti utrobe

Čitanje svetog Evanđelja po Luki
(Lk 1, 39-45)

 

    U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: 

    »Blagoslovljena ti među ženama
   i blagoslovljen plod utrobe tvoje!
   Tȁ otkuda meni
   da mi dođe majka Gospodina mojega?
   Gledaj samo!
   Tek što mi do ušiju doprije
   glas pozdrava tvojega,
   zaigra mi od radosti čedo u utrobi.
   Blažena ti što povjerova
   da će se ispuniti
   što ti je rečeno od Gospodina!«

 

   Riječ Gospodnja.

 
 

   Ljepota Svetog pisma, donosi nam biser, odnosno Otajstvo Vjere. Sveti misterij koji se događa po anđeoskom navještaju Blaženoj Djevici Mariji, nastavlja se upravo u kući Zaharije, proroka, muža sv. Elizabete i oca nadolazećeg Ivana Krstitelja. 

   O, radosti utrobe sv. Elizabete, što zaigra… što u konačnici učini da i povika sama svetica, rođakinja Blažene Djevice Marije… sam Blagoslov, Nadu, Utjeh, te Ispunjenje čežnje sred mnogih godina bivanja nerotkinjom. 

   Nema čovjeka koji na ovaj ili onaj način nije doživio tu riječ o pandemiji… pa uplašenosti, virusu, bolesti… brizi, očuvanju, odgovornosti… ali što se ovdje događa?! Između Marije i Elizabete puca odijeljenost! Nutrina jedne žene, kao i plod Božje Milosti pruža odgovor – Posjet je bitan! Nije se ovo dogodilo ni preko Viber-a, ni preko WhatsApp-a… Tog nije ni bilo u to vrijeme, no kako tad’, tako i danas… blizina, posjet, ljudskost je ono bitno! 

   Ne možemo svesti skrovitost Isusa od samog Utjelovljenja pod izolaciju! Ne možemo svetost štalice podsmjehivati, te javno s ne znam kojim faraonskim pristupom izrugivati! Ne možemo Misterij i Otajstvo betlehemskog Djeteta staviti pod kapu ili smisao nečeg što je plod ljudskog zla, nametnute bojazni ili kukavičluka koje odvodi živote, zatvara slobodu i koči Istinu, jer Istina već sad biva progovorena… biva prisutna! 

   Gledaj samo! – već se događa. Svetost se obistinjuje i nemoguće postaje mogućim, jer naš Bog je Bog akcije, djelovanja, Ljubavi i Istine. Osjeti, ženo, radost utrobe… Osjeti, čovječe, radost ove Priprave za Božić, te potom i sam Božić… Osjeti Ljubav… Osjeti Mir… 

 
 

Izvor: 

  1. Sveta kongregacija za bogoštovlje (2007.); Red Čitanja, Svagdanja Čitanja, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb