Što naš Isus moli?!

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
(Iv 17, 20-26)

 

    U ono vrijeme: Podiže Isus oči k nebu i pomoli se:
“Oče sveti!
Ne molimo samo za ove
nego i za one
koji će na njihovu riječ vjerovati u mene:
da svi budu jedno
kao što si ti, Oče, u meni
i ja u tebi,
neka i oni u nama budu
da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.
I slavu koju si ti dao meni
ja dadoh njima:
da budu jedno
kao što smo mi jedno –
ja u njima i ti u meni,
da tako budu savršeno jedno
da svijet upozna da si me ti poslao
i ljubio njih kao što si mene ljubio.

    Oče,
hoću da i oni koje si mi dao
budu gdje sam ja,
da i oni budu sa mnom:
da gledaju moju slavu,
slavu koju si mi dao
jer si me ljubio
prije postanka svijeta.
Oče pravedni,
svijet te nije upoznao,
ja te upoznah;
a i ovi upoznaše
da si me ti poslao.
I njima sam očitovao tvoje ime,
i još ću očitovati,
da ljubav kojom si ti mene ljubio
bude u njima
– i ja u njima.”

 
 

    Nakon što smo pročitali i pokušali doživjeti ovu svetu, evanđeosku Riječ… pokušajmo malo zastati u Miru. Koliko je god moguće, pokušajmo zastati u Miru… 

    Vjerujte mi, ja se nakon sveg proživljenog u ovih trideset godina života, istinski pitam: Što naš Isus moli?! Ma čak ni ovo pitanje nije lako postaviti kako vlastitom srcu, tako i vašim srcima… jer ako osjećamo jedni druge, ali po Istini koja dolazi na svijet, osjetit ćemo i Svjetlo Mudrosti i Istinu i u konačnici Boga Oca o kojem Sin toliko s ljubavlju i razumijevanjem, nadasve, progovara. 

     Pada mi sljedeće na pamet… Ovih dana, a vjerujte mi i u svu Vječnost mi imamo divnih primjera svetosti Ljubavi… pazite, ne mislim samo na svetost bračne ljubavi – muža, žene… Ne, ja ovdje mislim na sveto i aktivno Isusovo djelovanje po Ljubavi, koja tek dolazi na svijet. 

     Kolikima samo umre najdraža osoba i još k tomu kad su se najmanje nadali?! Što mislite kako je: pronaći se u nekad zajedničkom, obiteljskom domu? Otići možda, na nekad zajedničko, mjesto dijeljenja osjećaja, događaja, pojedinačnih proživljenih trenutaka? Nije li tako bilo možda i apostolima po Smrti njihova i našeg Gospodina Isusa Krista?! … jer svemu se nadali i nisu uopće očekivali svrh svega, napustivši sve takav ishod događaja. Duboko sam u to uvjeren. 

      I… što naš Isus moli?! Pa moli od Oca za jedinstvo i duha i duše i čitava bića Neba i Zemlje. Isus ne moli samo za svoje apostole, kako tada, tako i danas! Isus moli i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u Mene, a to smo mi. Posvjesti si predragi čovječe i predraga ženo da ono što je Isus nekoć davno molio, pazite, prije gotovo tisuću devetsto devedeset godina, ako računamo da je s tridesetak godina počeo javno djelovati, te završio svoj ovozemni vijek… to i danas moli, jer je On Živi Bog! On je Sveti, Jaki i Besmrtni Bog!