S nama

    Predragi u Kristu, 

    ove večeri, dok razmatramo Svršetak sv. Evanđelja po Luki (Lk 24, 46-53), volio bih započeti tom ljepotom koja se upravo događa u evanđeoskoj završnici velikog evanđeliste… I dok ih blagoslivljaše, rasta se od njih i uznesen bî na nebo. Nije li fantastično Sin Vječnosti ostavio trag upravo onog što mi danas, sad i u sve vijeke trebamo činiti jedni drugima… BLAGOSLIVLJATI… Dragi ljudi, BLAGOSLIVLJATI! 

     Premda se je rastao… On i dalje biva uz nas… On i dalje biva s nama… do svršetka svijeta. Sve blokade koje nastaju da ruše naš odnos s Kristom, sada trebaju nestati… jer je i trpio i umro… Znate kako me raduje ovo u Evanđelju zapisano: i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima… Tu nema više samo “ovih” ili “onih”. Nitko nije isključen i svi su pozvani, poradi Kraljevstva Ljubavi i Mira. 

     Čitavo ovo Evanđelje, progovara nam o tom kako je Gospodin S nama, kako biva i naslovljena tema ove večeri… ovog dana… ove svetkovine. Mi nemamo što stajati i gledati poput Galilejaca začuđeno, po upitu: “Što se sad zbiva?”, jer Isus… uznesen na nebo… dolazi… Vjeruj, Isus dolazi. To biva progovoreno ove večeri po Djelima apostolskim (usp. Dj 1, 11)

      Vidimo Te Gospodine kako uzlaziš uz klicanje. Promatramo Te Gospodine, iskrena srca i ponizna duha, sred veličine Dostojanstva i Pobjede koju slaviš nad svim Zlom, njegovim podanicima, slugama i nositeljima same tmine… Predragi Gospodine, nauči nas poniznosti i strpljivosti. Odgajaj nas u strpljenju iščekivanja i ljepoti blagoslivljanja. Čitavo ovo Evanđelje nam daje primjer kako Ti sve činiš s temeljnim…  strpljenjem, mirom, ljubavlju… kako bi svima bilo na blagoslov. 

      Oprosti nam kad ne mislimo na druge… kad ne mislimo na Tebe… Ljubljeni Sine, ostani s nama, jer se ruši sigurnost bez Tebe, osjećaj zaštićenosti… jer se ruši smiraj, strpljenje, pažnja, nježnost… Rastao si se s učenicima, po Smrti i Uskrsnuću, kako bi se spojio i stopio po Duhu Ljubavi s nama… poput apostola nekad, tako s nama sada… učenicima… lomiš kruh, blagoslivljaš sve i ljubavlju Vječnošću kruniš.