OSTATI u Gospodinu

    Predragi u Kristu, 

    današnja riječ Evanđelja po Ivanu (Iv 15, 1-8), nam po samom Gospodinu Isusu Kristu pruža gotovo naputak kako OSTATI u Gospodinu. Zanimljivo kako stoji zapisano, da svaku (lozu) koja rod donosi, (Otac) čisti da više roda donese. Pitanje, koje nam se postavlja, jest upravo ono: Možemo li vjerovati Gospodinu, da stvarnost koja se događa i koju On čini, sve više i više biva krijepljena temeljnom odrednicom da upravo to rađa, donosi ploda i da biva na blagoslov gotovo čitavom čovječanstvu? 

    Tko to ne donosi roda? Koga to Gospodin gotovo siječe? … jer sve se tiče čovjeka. Čovjek ovdje biva uspoređen s prirodnim elementom: vinova loza. Usudio bih se reći, da apostolima, kako tada, tako i danas… apostolima kojima Riječ biva progovorena i pružena… po toj Riječi… Riječi koja jest sama Sin Vječnosti… Isus daje temeljnu poruku Evanđelja, kao i nama danas: OSTATI u Gospodinu. 

     Postavlja se pitanje: Zašto? I daje nam se odgovor u jednom retku Evanđelja: bez Mene ne možete učiniti ništa. Što biva s onim koji ne ostane u Gospodinu? Izbace ga kao lozu i usahne. … skupe i bace u oganj te gore. Svi možemo ovdje, nad ovim riječima pojmiti taj oganj i shvatiti o kojem je to ognju riječ… jer i nama danas, kad se toliko toga nameće kako ne ostati u Gospodinu, Isus jasno daje na znanje koliko je važno OSTATI u Njemu: Istini, Pravdi, Ljubavi i Miru; sred odnosa sa samim sobom i sred odnosa sa svojim bližnjima… 

     Predragi u Kristu, sve ovo nam biva rečeno da donosite mnogo roda… jer se ovim, još više, proslavlja Otac… i u konačnici da budete Moji učenici.