Od Duha

     Predragi u Kristu, 

     današnja Istina Evanđelja (Iv 3, 7b-15) nam na osobit način pruža Stvarnost onih ili onog koji je rođen od Duha. I već ovdje nam se valja zaustaviti kako bi nam Isus, naš Učitelj, pružio jasnoću koju pruža Nikodemu. Ma jeste li spremni da ispunite Riječ, te da se rodite nanovo, odozgor? Grijehom se čovjek veže uz zemlju i uz zemaljsko. Svježina svjetovnosti i dah Smrti haraju silno i prestrašno je koliko kuga ovog vremena po hedonizmu, egoizmu itd. odvodi u paklene dubine sve veći i veći broj duša koje su odbacile od sebe Boga i prigrlile ono zlikovačko. 

      Ljubljeni u Kristu, kaže Isus: čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide. To je bilo upravo rečeno o iznenadnoj mistici koja se događa s onima koji su Gospodnji. Poput vjetra, dahom Ljubavi nošeni, oni šire i granaju Mir, Milost i Dobrotu… Tko Božje može do kraja dokučiti?! Nitko… i zato ako želimo postati rođeni nanovo, potrebno je istinski se predati Milosti Neba… istinski prionuti uz Stvarnost klanjanja u Duhu i Istini. Tako se rađamo… Tako iznova novi postajemo… 

      Kako… – pita se Nikodem, ali se pita i čovjek ovog vremena… i sve to Krist jasno objašnjava… jer Njegova Riječ ili Riječ Jasnoće biva do temelja jasna i po Istini očigledno svima priopćena, pružena… darovana. 

     Znati… vidjeti… ali i primiti svjedočanstva našega, odnosno onog nebeskog – pozvani smo u ovom vremenu, više no ikad. Stoga, ljubitelji Istine i Božje Riječi… Od Duha – stvarnost je koju smo pozvani razmatrati, osobito ovog dana. Od Duha dolazi: Mudrost, Razum, Savjet, Jakost, Znanje, Pobožnost i Strah Božji. Po tim darovima poznaju se i Plodovi Duha Svetog: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, suzdržljivost i čistoća. To je Stvarnost Dara, Postojanosti i Opstojnosti u Duhu i po Duhu Svetom. 

     U tom Duhu odgajajte se, razvijajte se i u konačnici nam je i umrijeti…