Biti sav radostan

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 13, 44-46)
 

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: “Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.”

“Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjen biser, ode, rasproda sve što je imao i kupi ga.”

 
 

     Predraga braćo i sestre, što je to kraljevstvo nebesko u našem životu? Što je to kraljevstvo nebesko bilo u životu sv. Agneze, djevice i mučenice?! Postoji više slika glede kraljevstva nebeskog, ali blago skriveno na njivi, kao i lijepo biserje upućuje na nešto prekrasno. Jeste li možda iskusili ovo – sav radostan? Duboko vjerujem da nekad jeste, a to je iskusila i sv. Agneza. 

     Kad promatrate užareni oganj u vatri ili kad promatrate tamjan sred malene tamjanice ili kadionice kako se prži, kako se gubi onu prvotnu boju, te možda pruža grubu sliku, ali tako opojan miris daje, a vatra tako savršenu, Božju toplinu pruža… to je blago i biserje kraljevstva Božjeg… jer kad to promatrate, kao da promatrate svetost mučenika. Vjerujte mi, kao da promatrate svetost mučenika. 

      Svatko pronalazi svoju sreću u svom usmjerenju: netko u poslu, netko u ženi, netko u djetetu, netko u molitvi… netko u samom Nebu, te netko u radosti svetaca. Bit je nakon sveg proživljenog, nakon sveg ispaćenog da ćemo uistinu bili prije – bili kasnije – biti u potpunosti, u cjelini radosni. Budi i ti već sad sav radostan