predanost – jedinstvo Ljubavi

       Važno je pokušati. Uvijek je važno dati i sebi i drugoj osobi priliku. Ne samo dati… već biti i siguran u ono što se pruža, jer tu leži… tu biva… tu postoji ona apsolutna predanost s kojom se gradi, postiže i koja sama jest jedinstvo Ljubavi. 

      Možeš biti siguran/-na u svoj postupak i tim ne izlagati se dokazivanju, već iz dana u dan pokazati primjerom življenja, djelima, kao i samim trudom koliko ti je istinski stalo upravo do samo jedne osobe – ljubljenog/-e. Tim gradite! Tim postavljate! Tim betonirate temelje neumrle i besmrtne Ljubavi! I upravo na samim počecima svega toga, pred svećenikom… ma, bolje rečeno, pred Božjim posrednikom pečatite vašu Ljubav. 

       Što je predanost? Što je jedinstvo? Koja je etimologija tih riječi? Nek` se tim bavi netko drugi. Glupo je ponekad sve svesti ili nastojati svoditi na neko puko definiranje. Djela i život pokazuju što to jest. Po primjeru vlastita života, gradi se velika i sveta Škola Ljubavi, koja nije samo davanje pusa ili spolno suživljavanje sa partnerom, već nešto mnogo svetije, još intimnije, te puno dublje i temeljitije!

       Nama vjernicima dobro je poznat Isusov primjer Ljubavi, kao i Hvalospjev Ljubavi samog Duha Svetog preko sv. Pavla, apostola. Kad Isus pruža primjer Ljubavi, pruža ga upravo u najtežem trenutku svoga Života, ne govoreći puno, već izgovarajući samo bitno, i to Patnjom, Šutnjom, ali i Življenjem ostvarene i potvrđene svete Riječi Ljubavi.

 

predanost-2

opis fotografije: mladoženja uzima ruku mladenke na svadbenoj svečanosti (© dreamstime)

 

      Dragi/-a mladi/-a, kad primiš ruku ljubljene/-og, nemoj dopustiti, a da taj trenutak ne bude od temeljnog značenja za vašu Ljubav, koju nastavljate graditi, učiti, shvaćati i spoznavati. Ništa ne može biti glupo, kao ni pogrešno… a puno toga može biti sveto, jedinstveno i savršeno. I kad dođe bolest i kad dođe teška nevolja… kad dođe bilo koje nelagodno stanje za oboje, e tad… sjetite se i u zdravlju i u bolesti; i u dobru i u zlu… što ste ih izgovorili pred Oltarom Boga vašega!

       Ponekad riječi… u proživljavanju, recimo nasilja, zlostavljanja ili neke druge obiteljske nevolje, ne daj Bože tragedije, kao da su apsolutno beznačajne… jer: “Ma pusti…” ili: “Ne znaš što trpim!” znaju doći od strane sugovornika. Da… ponekad je zagrljaj tim ljudima od silne važnosti. Pustiti nekoga da zaplače na tvom ramenu. Pustiti nekoga da olakša svoj grumen boli i tereta, može biti gesta tvog dobročinstva za razumijevanje trenutnog stanja predanosti – jedinstva Ljubavi.

       Mi (vi i ja), ustrajnom i svakodnevnom molitvom našim svecima i čitavom Nebu, posebno Blaženoj Djevici Mariji čiji mjesec listopadske pobožnosti već ovog trenutka počinjemo obilježavati, možemo posebno kroz ovaj nadolazeći tjedan (2. – 9. listopada) moliti na nakanu predanosti – jedinstva Ljubavi. Molimo žarko… Evo, ja vas potičem da imate u vidu tu nakanu. Potičem vas da uzmete ovo za ozbiljno. Brak može biti stanje Raja, a može biti i pravo stanje Pakla. Ništa i nitko nije isključen iz oba stanja, a pravo Čistilište tek dolazi.

 

       Bože, kako Si Silan i Istinit na Djelu Ljubavi. Rukama Svojim oblikuj, njeguj, štiti i posveti ruke mladih, ali i ruke zrelih, iskusnih mladenaca. Oni Ti povjeravaju sebe i svoju budućnost potomstva zazivajući Te i u dobru i u zlu. Josipom i Marijom, kao i Isusom… Svetom Obitelji, pristupi svakom bračnom partnerstvu, te blagoslovom iz dana u dan, iz noći u noć… nadahnjuj, posvećuj i njeguj ono što se događa “između četiri zida”, zida Ljubavi. Mi možemo moliti, a možemo i nastojati pomoći… neka nas Duh Sveti nadahnjuje u tom. O, Bože… predanost – jedinstvo Ljubavi naša je nakana posebno ovog nadolazećeg tjedna. Tata, budi uz nas…