VRHUNAC MOLITVENOG ŽIVOTA U LITURGIJI (VI. dan devetnice)

      Blaženi Ivane, surađujući s Milošću Božjom postao si čovjek molitve po kojoj si bio potpuno uronjen u Boga. Često si i do četiri sata dnevno posvećivao molitvi u raznim oblicima: sv. Misa, časoslov, krunica, adoracija, križni put. No, srce i središte tvojeg duhovnog i molitvenog života bila je sveta liturgija – službeno bogoslužje Katoličke Crkve. Iz njezina središta – sv. Euharistije – ti si dnevno crpio milosnu snagu za uspon prema svetosti i nadahnuće za svoj apostolski rad. Svjestan koliko je velika vrijednost svetoga bogoslužja za pravi kršćanski život, riječju i perom oduševljavao si i mlade i odrasle za svetu liturgiju, te si tako postao i jednim od prvaka liturgijske obnove. Tvoje divne misli o liturgiji otkrivaju nam svetište tvoje duše uronjene u nadnaravni svijet koja je težila pjevati već ovdje na Zemlji neprestanu hvalu Bogu, a koju ti sada s korovima anđeoskim pjevaš u Vječnosti.

 
 

misli blaženog Ivana o molitvi i liturgiji

 

– Naš duh teži za savršenim, velikim Duhom. U molitvi se s Njim razgovara i On mu tako čudnovati fino odgovara da čovjek misli da diše zrak visina. 

– U liturgiji čovjek na najsavršeniji način odaje Bogu onu čast koja mu pripada.

– Liturgija je službena molitva Crkve, službena molitva Zaručnice Kristove, razgovor između Zaručnice i božanskoga Zaručnika.

– Kao što je po sv. Ivanu Jaganjac središte Neba, tako se isto sveta Liturgija kreće oko Presvete Hostije – oko samog Isusa Krista.

– Sveta je Liturgija najbolji hod koji nam otkriva na vrlo pedagoški način tijekom jedne crkvene godine sve pojedinosti iz života našeg Spasitelja.

– Po liturgijskom razmatranju, svaki katolik postaje velik i univerzalan i počinje osjećati što osjeća sama Crkva.

– Na temelju Liturgije, svaka se pojedina duša odgaja.

– Liturgija je pedagogija u pravom smislu riječi, jer pomoću Nje, vjernik u svojoj duši proživljava sve faze vječnog Kristova života.

– Vjernik, koji se moli liturgijski, pridružuje se korovima anđeoskim koji neprestano hvale Tvorca i čovjek se zapravo na taj način već na ovoj Zemlji počinje vježbati u onoj službi koju će pun radosti i ushićenja obavljati u Vječnosti.

 
 

pomolimo se

 

     Gospodine Bože, tvoj je sluga, blaženi Ivan, bio duboko s Tobom sjedinjen po svakodnevnoj molitvi. Neprestano je Tebi uzdizao svoj um i srce. Dao si mu veliku Milost da je shvatio vrijednost i potrebu svete Liturgije za pravi kršćanski život i za osobno posvećenje. Daj nam po njegovu zagovoru da i mi budemo vjerni našim duhovnim obvezama, nadvladavamo mlitavnost i duhovnu mlakost, te posvećujemo potrebno vrijeme molitvi koja nas s Tobom sjedinjuje. Udijeli nam Milost da po uzoru na blaženog Ivana i mi u svetoj Liturgiji nalazimo izvor duhovnosti i osobnog posvećenja te se tako već sada na Zemlji u duhu ujedinjujemo s korovima anđeoskim u pjevanju Tvoje hvale. Po Kristu Gospodinu našem. Amen. 

    Oče Nebeski, u blaženome Ivanu dao si nam divan uzor kršćanskih vrlina. Svojim svetim životom on nam je pokazao kako se uz pomoć Tvoje Milosti i u laičkomu staležu može postići svetost života. Pomozi nam da, ohrabreni njegovom ljubavlju prema Kristu i Crkvi, idemo putom svetosti i nasljedujemo njegovu apostolsku revnost u širenju Tvojega Kraljevstva. Po njegovu zagovoru udijeli mi posebnu Milost za koju te sada molim… ako je to na korist mojemu vječnom Spasenju, a Tebi na slavu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 
 

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

 
 
 

litanije u čast blaženog Ivana Merza

 

Gospodine, smiluj se.

Kriste, smiluj se.

Gospodine, smiluj se.

 

Kriste, čuj nas.

Kriste, usliši nas.

 

Oče Nebeski, Bože, …

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, …

Duše Sveti, Bože, …

Sveto Trojstvo, jedan Bože, …

 

 …smiluj nam se.

 

Sveta Marijo, Majko Božja, …

 

Blaženi Ivane, svjetlo s Neba, …

Vitezu Krista Kralja, …

Odani štovatelju Srca Isusova, …

Pobožni klanjatelju Presvete Euharistije, …

Poslušni i vjerni sine Crkve Katoličke, …

Iskreni poštovatelju Svetog Oca, …

Marni provoditelju crkvenog učenja, …

Čisti sine Blažene Djevice Marije, …

Revni molitelju Gospine krunice, …

Proroče Božji, …

Novi čovječe u Kristu, …

Blaženi Ivane, heroju ljubavi prema bližnjemu, …

Božja umjetnino, …

Dive duha, …

Remek-djelo Duha Svetoga, …

Čudo Milosti Božje, …

Provoditelju liturgijske obnove, …

Apostole mladih i odraslih, …

Vitezu ženske časti, …

Uzore laičkoga apostolata, …

Uzore katoličkih intelektualaca, …

Uzore nastavnika i odgojitelja, …

Uzore i zaštitniče hrvatske katoličke mladeži, …

Blaženi Ivane, uzore borbe protiv grijeha, …

Uzore svladavanja i askeze, …

Strpljivi nositelju svagdanjega križa, …

Borče s bijelih planina, …

Punino kršćanske zrelosti i svetosti, …

Putokaze suvremenoga naraštaja, …

Pute naših dana, …

Svjedoče, zaštitniče i naš suputniče, …

Brate Ivane, …

 …moli za nas.

 
 

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine.

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine.

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine.

 
 

pomolimo se 

     Bože, naš Oče, blaženi je Ivan vjeran krsnom pozivu na svetost revno radio na odgoju mladeži u vjeri i kršćanskom životu. Udijeli i nama da, ojačani njegovim zagovorom i potaknuti njegovim primjerom, vjerno i hrabro navješćujemo Evanđelje i za Nj svjedočimo. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.