BLAŽENA DJEVICA MARIJA (IV. dan devetnice)

     Blaženi Ivane, tebe je posebno resila duboka pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Već kao mladić utjecao si se Blaženoj Gospi da ti pomaže u borbi protiv grijeha i da ti čuva čistoću duše. Pod Njezinom Zaštitom položio si zavjet čistoće, a Ona ti je pomagala da si mogao vjerno obdržavati i tako svijetliti svima anđeoskim sjajem svoje duše. Pobožnost prema Mariji nadasve si produbio u Lurdu gdje si zavolio krunicu, koju si od tada svakodnevno molio i koja ti je uz Euharistiju postala najvjernijim prijateljem do groba. Bio si velik promicatelj štovanja Lurdske Gospe, kojoj si posvetio brojna predavanja i pisane tekstove. Uvijek si naglašavao ulogu Blažene Djevice Marije u duhovnomu životu svakoga vjernika pa si nam tako o Blaženoj Gospi ostavio poticajne misli kao i svoje iskrene molitvene zazive za Njezinu Pomoć.

 
 

misli blaženog Ivana o Blaženoj Djevici Mariji

 

– Majko moja dobra, najveća, molim te, napuni moju dušu lijepim osjećajima i plemenitim mislima, uvijek mi označi pravi put, pa makar mi i bilo teško slijediti ga.
– Moja molitva ide Neoskvrnjenoj: neka me u ovome gradu Beču prati na svakom koraku. Svaki moj hod i korak neka bude usmjeren lijepom.
– Majko vječna, ti koja si utjelovljenje poezije, svega lijepoga i vječnoga, daj da i dalje mogu primati darove ljepote!
– Svećenik koji nam dijeli Euharistiju zapravo nadomješta Blaženu Djevicu Mariju koja nam daje puninu svojega vlastitog nutarnjeg života, koja nam daje samoga Boga, Isusa Krista euharistijskoga.
– Ako mi Blažena Djevica Marija i nije posve izliječila oči – tako da s dosta poteškoća čitam – to sam u Lurdu zavolio krunicu koja će mi biti uz sv. Euharistiju najvjerniji prijatelj do groba.
– Kada vam bude u životu teško i kada vas snađu nevolje, uzmite Gospinu krunicu i ona će vas utješiti i dati vam snage da sve mirno snosite s potpuni m predanjem u Volju Božju.
– Molimo se Mariji bez prestanka da puni svete radosti jenom preminemo u njezinu nježnom zagrljaju i na Srcu Isusovu.

 
 

pomolimo se

      Gospodine Isuse, blaženi je Ivan posebno štovao tvoju Presvetu Majku Mariju, njoj se je utjecao u poteškoćama, svakodnevno ju je častio molitvom svete krunice, širio je njezinu slavu i branio je njezinu čast riječju i perom. Često je hodočastio u njezina svetišta. Molimo te da po njegovu zagovoru i mi tako štujemo tvoju Presvetu Majku te nam ona bude zaštitnica čistoće naših duša, vodi nas putom svetosti i dovede u blaženu Vječnost. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen. 

     Oče Nebeski, u blaženome Ivanu dao si nam divan uzor kršćanskih vrlina. Svojim svetim životom on nam je pokazao kako se uz pomoć Tvoje Milosti i u laičkomu staležu može postići svetost života. Pomozi nam da, ohrabreni njegovom ljubavlju prema Kristu i Crkvi, idemo putom svetosti i nasljedujemo njegovu apostolsku revnost u širenju Tvojega Kraljevstva. Po njegovu zagovoru udijeli mi posebnu Milost za koju te sada molim… ako je to na korist mojemu vječnom Spasenju, a Tebi na slavu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

 
 
 

litanije u čast blaženog Ivana Merza

 
 

Gospodine, smiluj se.

Kriste, smiluj se.

Gospodine, smiluj se.

 

Kriste, čuj nas.

Kriste, usliši nas.

 

Oče Nebeski, Bože, …

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, …

Duše Sveti, Bože, …

Sveto Trojstvo, jedan Bože, …

 …smiluj nam se.

 

Sveta Marijo, Majko Božja, …

 

  Blaženi Ivane, svjetlo s Neba, …

Vitezu Krista Kralja, …

Odani štovatelju Srca Isusova, …

Pobožni klanjatelju Presvete Euharistije, …

Poslušni i vjerni sine Crkve Katoličke, …

Iskreni poštovatelju Svetog Oca, …

Marni provoditelju crkvenog učenja, …

Čisti sine Blažene Djevice Marije, …

Revni molitelju Gospine krunice, …

Proroče Božji, …

Novi čovječe u Kristu, …

Blaženi Ivane, heroju ljubavi prema bližnjemu, …

Božja umjetnino, …

Dive duha, …

Remek-djelo Duha Svetoga, …

Čudo Milosti Božje, …

Provoditelju liturgijske obnove, …

Apostole mladih i odraslih, …

Vitezu ženske časti, …

Uzore laičkoga apostolata, …

Uzore katoličkih intelektualaca, …

Uzore nastavnika i odgojitelja, …

Uzore i zaštitniče hrvatske katoličke mladeži, …

Blaženi Ivane, uzore borbe protiv grijeha, …

Uzore svladavanja i askeze, …

Strpljivi nositelju svagdanjega križa, …

Borče s bijelih planina, …

Punino kršćanske zrelosti i svetosti, …

Putokaze suvremenoga naraštaja, …

Pute naših dana, …

Svjedoče, zaštitniče i naš suputniče, …

Brate Ivane, …

 …moli za nas.

 
 

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine.

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine.

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine.

 
 

pomolimo se 

     Bože, naš Oče, blaženi je Ivan vjeran krsnom pozivu na svetost revno radio na odgoju mladeži u vjeri i kršćanskom životu. Udijeli i nama da, ojačani njegovim zagovorom i potaknuti njegovim primjerom, vjerno i hrabro navješćujemo Evanđelje i za Nj svjedočimo. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.