Prepoznati i otkriti bitno

Prepoznati i otkriti bitno

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
(Iv 20, 1-8)

 

    Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje Ga staviše.«

  Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. 

    Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. 

 

    Riječ Gospodnja.  

 
 

    Predragi u Kristu, 

    današnje Evanđelje nas uvodi u Otajstvo Uskrsnuća Gospodina našeg Isusa Krista. Tu pronalazimo prazan grob, ubrus povoje… ali ne i Tijela Gospodina našeg Isusa Krista. 

    Fascinantno je da mi sred ove Božićne osmine, po svetkovini Rođenja Gospodinova, potom blagdana Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa… u svim crkvama svijeta imamo iščitano ili pak otpjevano ovo sveto Evanđelje koje sa sobom nosi poruku kako prepoznati i otkriti bitno. 

    Da su i ljubljeni učenik i Šimun Petar vjerovali riječi Marije Magdalene, ne bi trebali ulaziti ili pak provjeravati istinitost događaja o kojem ih ona izvještava… jer bi na samu njenu riječ uzvjerovali… no, ta čežnja… ta želja… ta motiviranost čitavim Otajstvom i Muke i Smrti, te sada Uskrsnuća Gospodinova… pokreće ih da uistinu sami i zasebno prepoznaju i otkriju bitno… 

    Zašto se ovo Otajstvo svetosti prepoznavanja i otkrivanja, događa baš na ovaj dan… ima itekako svoje temeljno značenje… osobito onaj dio vrhunca ove evanđeoske pripovijesti, kad ljubljeni učenik pušta Šimuna Petra prvog u grob, te on potom uđe, te stoji zapisano i vidje i povjerova. 

    Proslavimo ovaj dan otkrivajući ljepotu Otajstva Rođene i Uskrsle Ljubavi… te žudeći još dublje i više prepoznavati i otkrivati ono bitno iz Srca Milosrdne Istine, kao što nas to uči današnji sv. Ivan, apostol i evanđelist… svetac dana… ne samo, kao što vidimo, tijekom Isusova života, već i po Njegovoj Smrti i Uskrsnuću. 

    Silno vam savjetujem… uzmite u ruke bar jednu od njegovih poslanica, te pokušajte tu svetost Riječi koju je Ivan prepoznao… otkriti, prepoznati, no i uzljubiti. 

 
 

Izvor: 

  1. Sveti zbor za bogoštovlje (1991.); Red Čitanja, Svetačka Čitanja, Kršćanska sadašnjost, Zagreb