Svetost vjere u Uskrslog

Svetost vjere u Uskrslog

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
(Iv 11, 19-27)

 

    U ono vrijeme: Mnogo Židova bijaše došlo tješiti Martu i Mariju zbog brata njihova. Kad Marta doču da Isus dolazi, pođe Mu u susret dok je Marija ostala u kući. Marta reče Isusu: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti.« Kaza joj Isus: »Uskrsnut će tvoj brat!« A Marta Mu odgovori: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.« Reče joj Isus: 

            »Ja sam Uskrsnuće i Život:
            tko u mene vjeruje,
            ako i umre, živjet će.
            I tko god živi i vjeruje u mene,
            neće umrijeti nikada.
            Vjeruješ li ovo?«

    Odgovori Mu: »Da, Gospodine! Ja vjerujem da si Ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!«

 

    Riječ Gospodnja. 

 
 

    Predragi u Kristu, 

    tako je jedinstvena ova zgoda između Marte i Isusa… između svete žene koja istinski vjeruje i Isusa koji pruža i omogućuje upravo ono u što se vjeruje… samo ispunjenje vjere te žene i čovjeka današnjice. 

    Nadaj se čovječe… nadaj se i pruži si priliku da ti i ta nada bude ostvarena i ispunjena. Vjeruj čovječe… vjeruj i bit će uistinu plodonosno, jer Vjera uz Nadu, kao i Ljubav uz Mir ide. Ovim Martinim vjerničkim riječima srca i duše… možemo uistinu ostati zadivljeni, jer to je žena koja je gotovo izgubila svog brata… radišna i marljiva žena… koja je osjećala i u konačnici doživjela stvarnost uskrsnuća od mrtvih, pored Uskrslog. 

    Vjernik ne umire nikada. Isus to poručuje i Marti i tebi i meni. Tko vjeruje, ali u Isusa – Spasitelja i Otkupitelja, definitivno ne umire. On/ona opstaje zahvaljujući nebeskom posredovanju za njega/nju. To je trijumf Vjere! To je pobjeda Uskrslog nad grijehom i smrti. 

    Čvrstom vjerom, vrla ženo,
Svjedočiš za uskrsnuće:
Daj da i mi prispijemo
K slavi Krista Uskrsloga.
 

 
 

Izvori: 

  1. Sveti zbor za bogoštovlje (1991.); Red Čitanja, Svetačka Čitanja, Kršćanska sadašnjost, Zagreb
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb