O, svetosti služenja

O, svetosti služenja

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
(Mt 23, 8-12)

 

    U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Vi se ne dajte zvati ‘Rabbi’, jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na Zemlji. Ta jedan je Otac vaš – Onaj na Nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa – Krist. Najveći među vama neka vam bude poslužitelj. Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.«

 

    Riječ Gospodnja.

 
 

    Predragi, 

    što to Isus govori?! Ni učiteljima… ni ocem… pa ni vođama… ne dopustite da vas zovu, niti vi zovite ikoga. Danas nam je uistinu moliti za poniznost, kao i za svetost služenja, jer sve se pod to zna propagirati, a biti apsolutno pogrešno. 

    Velika je opasnost upravo u tom – ne znati služiti… ne znati biti poslužiteljem. Svetac dana – sv. Bonaventura, biskup, kao i crkveni naučitelj… vlastitim primjerom nam ukazuje kako znati primiti dostojanstvo časti koja čovjeku pripada, ali i kako ostati pri onom gdje jesmo, tko smo i što činimo. 

    O, svetosti služenja, dopusti nam zaživjeti istinsko međusobno služenje, samo i isključivo po primjeru Isusa Krista – dostojanstveno i časno. Molimo danas žarko na tu nakanu… prikazujući Gospodinu i trud, ali i neznanje po tom pitanju. 

 
 

Izvor: 

  1. Sveti zbor za bogoštovlje (1991.); Red Čitanja, Svetačka Čitanja, Kršćanska sadašnjost, Zagreb