Poznavati svoje…

Poznavati svoje…

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
(Iv 10, 11-16)

 

      U ono vrijeme: Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir.«

 

      Riječ Gospodnja.

 

     Predragi u Kristu… Isusove Riječi pobuđuju i danas sveto strahopoštovanje. Isusove Riječi, ovog dana, na sam spomen apostola ispovijedi, jedinstva… itekako daju na znanje što i kako je važno poznavati, osobito sred odnosa s bližnjima, kao i sred odnosa sa samim sobom. 

     O životu sv. Leopolda Bogdana Mandića, prezbitera u rubrici SPOMENDAN SVECA možete pročitati puno detaljnije, a ovdje bih volio da se samo nakratko zaustavimo razmatrajući kako je on to pasao ovce… poznavao svoje ovce… te ljubio, povijao i brižno čuvao kako bi njihove duše i čitavu njihovu stvarnost predao upravo Onom od koga ih je sve dobio na povjerenje. 

     Važno je samo potvrditi “već naučeno”, a to je da je naš sv. Leopold Bogdan Mandić, itekako bio pravi pastir, pravi i istinski ispovjednik… koji je poznavao svoje… i nimalo se nije najamnički odnosio prema nikom, bilo da je riječ o ovcama onog stada u kojem je i on ili pak o ovcama nekog drugog stada. 

     Što znači biti ovca? To znači biti ponizan. To znači biti poslušan. Drugim riječima, biti ovca jest biti Kristov do kraja… do svetosti Kalvarije, do Slave Uskrsnuća, do Milosti Uzašašća i još više do Punine poslanja Duha Svetog u naš život. 

     Poznavati svoje… – evo zadaće dana, ne samo za apostole ovog vremena, već i za sve nas… poznavati bližnje po Ljubavi, u Miru; po Nadi i u Utjesi… poznavati roditelje, ma bio i u zavadi s njima… braću i sestre, pa taman se i ne slagao s njima… poznavati kolege, djelatnike, vlasnika… sve to poznavati kao svoje… ljubiti kao sebe… i poštivati kao Božje… 

 
 

Izvor: 

  1. Sveti zbor za bogoštovlje (1991.); Red Čitanja, Svetačka Čitanja, Kršćanska sadašnjost, Zagreb