Uvod u Križni put

Uvod u Križni put

    Gospode, prošla je godina dana od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu od strane Ruske Federacije. Već godinu dana, agresor s mržnjom muči našu zemlju. 

    U ovoj godini, ukopali smo mnoge poginule branitelje i civile; milijuni raseljenih ljudi, bili su prisiljeni napustiti svoje domove; stotine gradova i sela su potpuno uništeni, kao i životi i planovi mnogih ljudi koji su nepovratno slomljeni. 

   Na godišnjicu ove tragedije, okupili smo se da Ti predstavimo, Bože, našu najintimniju molitvu. Svaka postaja ovog Križnog puta je napisana s boli i nadom Caritas-Spes Ukrajina, te odražava ljudsku tragediju tijekom rata. 

    Bože, molim Te, prihvati ovo razmatranje kao molitvu za našu domovinu.

    Gospodine… i naša je zemlja u ovoj godini hodala, a nažalost nastavlja hodati vlastiti Križni put, donekle sličan Tvojem, koji se dogodio prije 2 000 godina. 

    Kad si nosio teški Križ, netko se iskreno suosjećao s Tobom i plakao, netko je bio žedan Tvoje Krvi, jer su vrištali: „Raspni Ga!”; netko je rascijepio Tvoju odjeću, misleći na to obogaćivanje… netko je došao, samo radi zabave, kako bi pobjegao od dosade, a netko uopće nije došao, jer je bio ravnodušan prema Tebi i Tvojoj Patnji. 

    Tvoj Križni put je podijelio ljude oko Tebe, odnosno otkrio kakvi su oni stvarno iznutra. 

    Kada govorimo o ratu u Ukrajini, ne samo pojedinci, nego također čitavi narodi su se podijelili u svom stavu prema tome. Vidjeli smo tko je naš prijatelj, a tko je naš neprijatelj… tko plače s nama, a tko ne mari o nama uopće. 

    Raduje nas, što kao ni na Tvojem Križnom putu nije nedostajalo Blažene Djevice Marije, Veronike… drugih žena koje su plakale, Šimuna i apostola Ivana; ne nedostaje onih kojima je stalo do sudbine Ukrajinaca. 

    Zahvalni smo što su ovi civilizirani narodi, kojima i mi pripadamo, postali naši bliski prijatelji. Shvaćamo, međutim, da svoj križ moramo nositi do kraja, sami kao narod, odnosno ne sami, nego uz Tvoju Pomoć i Pomoć Tvoje i naše Majke, čiju Prisutnost osjećamo od početka rata do sada. 

    Gospode, budi uz nas. Vodi nas, štiti nas i podržavaj nas. Samo je Tvoja Pomoć, Ključ za pobjedu i Mir, koji su nam prijeko potrebni, a mi, kao djelatnici Caritas-Spes Ukrajina, spremni smo Ti biti na usluzi. 

 
 

Izvor: 

  1. https://www.caritas.org/