sv. Margaret Ward

   Iz pripovijesti života

 

      U engleskom gradiću Congletonu (grofovija Cheshire), rodila se Margaret Ward. Potječući iz dobre kuće… jedno je vrijeme boravila kao počasna dama kod obitelji Whittle u Londonu.

     Za vladavine Elizabete I. biva uhićena, jer je pomogla katoličkom svećeniku Williamu Watsonu u bijegu iz zatvora Bridewell. Tijekom posjeta, nekako je prokrijumčarila uže i pomogla mu u bijegu. Lađara Irca, Johna Rochea je nagovorila da nabavi bjeguncu čamac, te da zamijeni s njim odjeću.

 
 

Margaret_Ward-02

Mučeništvo je gotovo svakodnevna realnost… I dok se negdje radi ili nešto drugo događa s ljudskim životom, već sad i već tad mučeništvo ne umire… oživljava stvarnost Uskrsnuća za Vječnost Pobjede.


 
 

        Bili su tako uhićeni, zatvoreni, bičevani i mučeni. Naša draga Margaret je odbila priznati gdje se skriva otac Watson… čak je i s radošću izrekla kako je oslobodila nevino janje iz ruku krvožednih vukova. 

       Gotovo obješena na današnji dan 1588. godine biva na londonskom stratištu Tyburn i to zajedno s četvoricom mučenika, među kojima je bio i njezin pomagač, blaženi John Roche. 

        Štuje se kao jedna od četrdesetero mučenika Engleske i Walesa. I dok će ju 1929. godine, blaženom proglasiti papa Pio XI., svetom će ju 1970. godine proglasiti papa Pavao VI.