bl. Gracija Kotorski, redovnik

bl. Gracija Kotorski, redovnik

   Iz pripovijesti života

 

    Naš blaženik dana, rodio se 27. studenog 1438. godine u Mulu (Boka Kotorska) i to kao Pavao, jedinac siromašne ribarske obitelji Krilović.

    Kao ribar i pomorac, 1468. godine dolazi u Mletke, te nakon propovijedi bl. Simonea iz Camerina ostavlja sve, te pristupa augustinskom redu. 

    Uzimajući ime Gracija, služi kao brat laik, vrtlar, te sakristan… prvotno u augustinskom samostanu Monteortone kod Padove, te nakon petnaest godina u samostanu otočića San Cristoforo, između Venecije i Murana.  

    Bivajući veliki štovatelj Euharistije, te mistik, provodi redovnički život u molitvi, postu, pokori, te pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, dok će u slobodno vrijeme sate i sate provoditi u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. 

    U svom srcu, osobito je volio siromahe i prosjake, koji su dolazili na vrata samostana, te je izričito pomagao gubavce. Znao je svakom od njih pružiti koricu kruha, te riječ utjehe. 

    I ljeti i zimi, hodao je bosonog i gologlav… dok postoji legenda po kojoj je nad njegovom ćelijom uvijek sjalo neko tajnovito svjetlo. 

    Čak su mu tijekom života, osobito poslije smrti, pripisivali brojna čudesna djela, kao i ozdravljenja.  

    Umire 9. studenog 1508. godine, premda skrovita života, no ipak na glasu svetosti. 

    Njegove relikvije, bokeljski će Hrvati, 1810. godine, uz veliko narodno slavlje… prenijeti u rodno mjesto, gdje se danas nalazi njegovo svetište. 

    Papa Leon XIII. će ga proglasiti blaženim 1889. godine. 

    Zaštitniče pomiritelja, ribara, pomoraca, vrtlara, radnika, te neženja… moli za nas. 

 
MOLITVA

     Bože, Ti si Kotoranina blaženog Graciju uresio krepošću pokore i ljubavlju prema potrebnima; daj, molimo Te, da idemo njegovim stopama i postignemo plod dobrih djela. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/svetac_dana.asp?mjesec=11&dan=9
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb