sv. Joakim i Ana, roditelji BDM

sv. Joakim i Ana, roditelji BDM

   Iz pripovijesti života

 

    Po predaji, danas se spominjemo sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, a ujedno i bake i djeda Isusa Krista. Spominje se kako su bili pobožni, pravedni i imućni ljudi.

    Kad su bili u poodmakloj dobi, rodila im se njihova jedinica, Marija. Poznato biva kako je sv. Joakim znao polovicu prihoda dijeliti siromasima, dok bi drugu polovicu davao u hram.

    Oženivši se Anom, u pustinji je gotovo četrdeset dana molio za svoje potomstvo. Tradicija nam pripovijeda kako je o Aninoj trudnoći, svakog od njih (i Joakima i Anu), posebno, obavijestio Božji anđeo. 

    Bivajući zahvalni za Marijin život, zbog ukazane Božje Milosti, u trećoj godini Marijina života, prikazali su ju Gospodinu u Njegovom jeruzalemskom hramu. 

    Od prvih dana kršćanstva, pobožnost prema Marijinim roditeljima, bila je raširena na Istoku, dok će se na Zapadu raširiti od kraja XII. stoljeća.

 
MOLITVA

      Gospodine, Bože otaca naših! Svetom Joakimu i Ani dao si Milost da budu roditelji Majke Tvoga Utjelovljenog Sina. Njihovim zagovorom daj nam postići spasenje što si ga obećao Svome narodu. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb