sv. Brigita, redovnica

sv. Brigita, redovnica

   Iz pripovijesti života

 

     Danas se spominjemo kćeri suca i zemljoposjednika Birgera Perssona, koja se rodila 1302. ili 1303. godine u dvorcu Finsta, švedske pokrajine Uppland. 

     Vizije Muke i Raspeća Kristova, već sa sedam godina doživljava. U desetoj godini sluša propovijed o Muci Isusovoj, koja na nju silno djeluje, te ostaje u njoj, pod njenim dojmom… cijelog života. 

     Po očevoj volji, vrlo mlada se udala za Ulfa Gudmarssona, te mu rodila osmero djece, postajući uzornom suprugom i majkom. Dvadeset i osam godina je provela u braku, imajući sreću što joj je muž bio bogobojazan, blag i dobar čovjek. Gospinu preporuku: Nastoj oko toga da tvoja djeca postanu i moja, Brigita je savršeno ispunila. 

      Bila je srce i duša brojne obitelji, te velike kuće s brojnom služinčadi i bogatim imanjem. Sve je nekako stizala, imajući vremena za sve brinuti, a pored svega i za molitvu, te razmatranje Kristove Muke. Mnogo posteći, činila je pokoru. Stroga, na neki način, bila u Korizmi, te posebice brinula za siromašne, bolesne i posrnule djevojke. 

 
 

centered image

  © Jantarni oltar crkve sv. Brigite, posvećen 16. prosinca 2017. Uz oltar pronalazimo skulpture pape Ivana Pavla II. i kardinala Stefana Wyszynskog; Gdansk (Poljska)

 
 

       1346. godine, po smrti supruga Ulfa, Brigita osniva u Vadsteni žensku redovničku zajednicu – Red Presvetog Otkupitelja, čije grane djeluju i danas diljem svijeta. 

       Sve više ulazeći kako u javni život Crkve, tako i Europe svog vremena, obavljala je čak i među zavađenim kraljevima mirotvornu posredničku ulogu. Također se zauzimala i za povratak papa iz Avignona u Rim. 

       Zauzimajući se i za poboljšanje ćudorednog života biskupa i svećenika, godinama živeći u Rimu, znala je voditi brigu o hodočasnicima koji su dolazili u Rim s europskog sjevera. Brineći o smještaju tih hodočasnika, još više je brinula o tome da im svećenici propovijedaju, te da ih i ispovijedaju na njihovom jeziku. 

       1372. godine hodočasti u Svetu Zemlju. 

       Razmatrajući i o Božjem Gospodstvu, promišljala je i o Pravednosti. Uvijek su njezine misli bile prožete Božjim Milosrđem. 

       U njenim djelima, dolazi do izražaja srednjovjekovna pobožnost i to posebice ona prema Kristovu čovještvu, te Presvetoj Djevici. Govori također i o anđelima. 

       Preminula je na današnji dan 1373. godine u Rimu. U Vadsteni biva pokopana 1374. godine. 

       Bonifacije IX., papa proglasio ju je 1391. godine svetom. 

 
MOLITVA

      Gospodine, Bože naš, Ti si svetoj Brigiti objavio nebeske Tajne, dok je razmatrala Isusovu Muku. Daj nam nasljedovati Trpljenje Tvoga Sina, da budemo dionici Njegove Slave. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb