sv. Bonaventura, biskup i crkveni naučitelj

sv. Bonaventura, biskup i crkveni naučitelj

   Iz pripovijesti života

 

     Serafski crkveni naučitelj, rodio se 1221. godine kao Giovanni Fidanza. Bio je to sin Marije di Ritello i liječnika Giovannia. 

     Po zagovoru sv. Franje Asiškog, još kao mladić, ozdravio je od teške bolesti… i dok se oporavljao, sv. Franjo je uskliknuo: „O, buona ventura!” („O, dobre li sreće!”) 

     U Parizu je studirao teologiju i filozofiju. Već s dvadeset i dvije godine pristupa franjevačkom redu, uzimajući ime Bonaventura. Uz to što je bio prijatelj sv. Tome Akvinskog, kao i sv. kralja Louisa IX., bio je učenik Aleksandra Haleškog, kao i Ivana iz La Rochellea. 

      Od 1257. godine, pa do 1274. godine, djelovao je kao general franjevačkog reda. Nakon što je postao biskupom Albana (Italija), biva kardinalom, primajući kardinalski šešir na jedan sasvim neobičan način. Naime, dok su papini izaslanici donosili šešir, on je perući suđe u to doba, samo rekao: Objesite šešir na onu granu dok ne završim pranje. 

     Za svoju ljubaznost kojom će sve osvajati, utjecao se kao zaljubljenik Srcu Isusovu, otkud je i crpio snagu. 

 
 

centered image

  © sv. Bonaventura između dva anđela, djelo Domenica di Michelina; Bazilika sv. Križa – poznata franjevačka crkva u Firenci (Italija)

 
 

     Uz to što je bio teolog i mistik, bio je i znanstvenik. Po posjeti sv. Tome Akvinskog, koji ga je upitao otkud mu tolika mudrost, među knjigama iza zastora pokazao mu je Raspelo i rekao: Ovo je moja Mudrost. 

     Napisao je životopis sv. Franje Asiškog, veliko remek djelo Srednjeg vijeka. O tome će sv. Toma Akvinski reći: Pustimo da jedan svetac piše o drugom! Mistična rasprava Put duše k Bogu, također je njegovo djelo u kojem opisuje čovjekov put uzdizanja do Boga, Mira prave kontemplacije. 

       Bio je tajnik pape Grgura X., te sudionik Općeg sabora u Lyonu, gdje će preminuti na današnji dan 1274. godine. Svetim će ga 1482. godine proglasiti papa Siksto IV., dok će crkvenim naučiteljem 1588. godine, biti proglašen od pape Siksta V.

 
MOLITVA

      Svemogući Bože, danas slavimo nebeski rođendan svetog biskupa Bonaventure. Daj da se kao i on trajno izgrađujemo u svetom Nauku i rastemo u žaru Ljubavi. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb