sv. Vinko Paulski, prezbiter

sv. Vinko Paulski, prezbiter

   Iz pripovijesti života

 

      I ovog se dana sjećamo jednog znamenitog i nadasve marljivog sveca. 24. travnja 1581. godine u gaskanjskom selu Pouy, rodio se naš dragi Vinko Paulski. Djetinjstvo ga pamti kao čuvara ovaca i svinja.

     Školu polazi u Daxu, a od 1596. godine na sveučilištu u Toulouseu studira teologiju. 1600. godine biva zaređen za svećenika. 1605. godine turski su gusari oteli brod kojim je naš svetac putovao iz Marseillesa. Potom su ga kao roba prodali u Tunis. 

   Svog vlasnika je obratio na kršćanstvo. Uspijeva zajedno s njim pobjeći, te se 1607. godine vraća u Avignon. U proljeće 1610. godine postaje kapelan Margarete de Valois, prve žene kralja Henrya IV., a potom pod utjecajem Pierrea de Bérullea, kasnije kardinala, župnikom Clichya kraj Pariza, 1611. godine. Od 1612. godine djeluje kao duhovnik velikaške obitelji Gondy, a ujedno i kao pučki misionar. 1619. godine postaje dušobrižnikom veslača i robova na galijama.

 
 

centered image

  © Vitraj u crkvi sv. Severina; Latinska četvrt, Pariz (Francuska). Vidimo prikaz sv. Vinka Paulskog na samrtnoj postelji kralja Luja XIII.

 
 

        Njegova socijalna i karitativna djelatnost, iz dana u dan, sve se više širila po mnogim francuskim gradovima. Bio je to milosrdan i nadasve skroman duhovnik koji osniva 1625. godine Misijsku kongregaciju čiji su članovi po prioratu Saint-Lazare, svojem sjedištu, prozvani lazaristima. Oni su od 1638. godine nakon djelovanja u Francuskoj, svoju djelatnost proširili i na inozemstvo sa stalnim misijskim postajama u Africi.

      S pobožnom udovicom Luiz de Marillac osniva 1633. godine Družbu milosrdnih sestara. Sve do danas, ta družba, pomaže svim vrstama nevoljnika, kao i bolesnika… odbačenima i napuštenima… u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, privatnim kućama, školama i vrtićima… Zbrinjava i napuštenu djecu.

    Njegove Sestre milosrdnice uspješno djeluju kako u crkvenim, tako i u odgojnim i zdravstvenim ustanovama. Naš neumorni svetac mnogo je učinio za izobrazbu i odgoj svećenika, kako osnivanjem sjemeništa, tako i održavanjem svećeničkih seminara. 

    Od ukupno pedeset tisuća pisama i nagovora za misije, sačuvano je tek oko tri tisuće. On, izmoren silnim naporima i mnogim djelatnostima, umire na današnji dan 1660. godine u Parizu. 1729. godine biva proglašen blaženim od pape Benedikta XIII., a 1737. godine svetim od pape Klementa XII. 

 
MOLITVA

     Bože, Ti si svetog prezbitera Vinka obogatio apostolskim duhom da se posveti službi siromaha i odgoju duhovnih zvanja. Daj da i mi prožeti tim duhom ljubimo što je on ljubio i u djelo provedemo što je naučavao. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb