sv. Barnaba, apostol

sv. Barnaba, apostol

   Iz pripovijesti života

 

    Slavimo apostola, te ujedno i mučenika – sv. Barnabu… sveca iz I. stoljeća. 

    Nekad Josip levit, uz to i učeni helenist s Cipra, prihvaća kršćanstvo po smrti Isusa Krista, te ga ujedno pribrajamo sedamdesetorici prvih Kristovih učenika. 

    U Djelima apostolskim, sv. Luka će o njemu zapisati: Bijaše on dobar čovjek, pun Duha Svetog i Vjere. Prodajući svoju zemlju, udjeljuje novac sv. Petru, apostolu… te taj novac biva udijeljen potrebama prve kršćanske zajednice.

 
 

centered image

  © Apostoli daju blagoslov sv. Pavlu i Barnabi u Jeruzalemu – vitraj Anglikanske crkve Svih svetih radionice Clayton i Hall, 19. st.

 
 

    Od apostola biva prozvan Barnabom. No, dok su gotovo svi apostoli bili u strahu, Barnaba biva prvi povjeritelj Pavlova obraćenja, te onog da je ne progonitelj kršćana. Na taj način ga dovodi apostolima. 

     Smatramo ga osnivačem kršćanske antiohijske općine; po Djelima apostolskim suradnikom sv. Pavla, kao i njegova pratioca na prvom mu putovanju (do Cipra, te Male Azije). 

     Bio je glavni promicatelj univerzalizma kršćanstva, te s apostolom Pavlom gotovo početnikom probijanja granica judaizma.

 
 

centered image

  © Unutarnje dvorište samostana Sv. Barnabe u blizini Famaguste, Cipar

 
 

     Po razilaženju sa sv. Pavlom, apostolom, zbog Pavlova neslaganja s nećakom, evanđelistom Markom… s Markom uspješno djeluje na Cipru, gotovo samostalno propovijedajući evanđelje helenističkim krugovima. 

     Postoje neke kasnije legende, po kojima je djelovao u Rimu… Tu krsti Klementa, rimskog papu. Ostaje također poznato, kako je djelovao i u Milanu i Bergamu. 

     Zbog ljepote, pa i visine, smatran je bogom Jupiterom, bogom kojem su htjeli prinositi žrtve. No, oko 61. godine, u Salamini (istočna obala Cipra), biva kamenovan i spaljen. Godine 478. su mu pronašli tijelo i to s rukopisom iz Matejeva Evanđelja na prsima. Tim Evanđeljem, on je propovijedao, te liječio bolesne. 

     Zaštitniče mirotvoraca, kao i Cipra i Antiohije, te brojnih župa, crkvi i kapela diljem svijeta, moli za nas. 

 
 
MOLITVA

     Bože, Ti si zapovjedio da Ti se za obraćenje poganskih naroda odvoji sveti Barnaba, muž pun Vjere i Duha Svetoga. Daj da se i danas riječju i djelom revno naviješta Kristova blagovijest, koju je on neumorno propovijedao! Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb