bl. Augustin Kažotić, biskup

bl. Augustin Kažotić, biskup

   Iz pripovijesti života

 

    Iz hrvatske plemićke obitelji, potječe nam hrvatski duhovni velikan, Trogiranin – bl. Augustin Kažotić. Oko 1260. godine se rodio, a majka se zvala Radoslava. Poznat nam ostaje kao dominikanac. U Trogiru ili Splitu, zaredio se. Studira na pariškoj Sorbonni od 1287. godine. 

     Već 1303. godine biva imenovan zagrebačkim biskupom od pape Benedikta XI. Proslavio se kao začetnik humanizma sjeverne Hrvatske. Također je u Zagrebu utemeljio katedralnu školu i knjižnicu. Bio je pravi branitelj siromaha i obespravljenih. 

     Tada, siromašni sjemeništarci su se školovali besplatno. Sadilo se po selima ljekovito bilje, a kopali se bunari. Značajan ostaje kao tvorac zagrebačkog obreda, te prvi poznati organizator crkvenog pjevanja u Hrvatskoj. 

    Glasoviti Manduševac biva kao izvor vode poznat po zagovoru blaženog Augustina Kažotića, o čemu piše povjesničar Baltazar Krčelić 1312. godine. 

   Zbog zamjeravanja ugarsko-hrvatskom kralju Karlu I. Robertu, nakon posjete papi Ivanu XXII., naš blaženik se više nije smio vratiti u Zagreb. I tako, u talijanskom gradu Luceri (Puglia), 1322. biva imenovan biskupom. Tu će, na današnji dan 1323. godine preminuti na glasu svetosti, te biti pokopan u tamošnjoj katedrali.

    Blaženim će ga proglasiti papa Klement XI. 1702. godine. 

 
MOLITVA

      Bože, Ti si nam blaženog biskupa, Augustina Kažotića, dao kao uzor učena i dobra pastira Crkve. Daj da se ugledamo u njegov primjer i stignemo u Tvoju Slavu. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb