Poruka Angelusa: S Bogom, uvijek uz nove mogućnosti

    Papa Franjo poziva kršćane da dočekaju Isusa, kako bi mogli bez straha ploviti morem života. 

    Po uzoru na Evanđelje današnje liturgije, papa Franjo je ispričao prispodobu koja govori o tome kako Isus poziva neke razočarane ribare, uključujući Šimuna Petra, da se vrate na more i ponovno zabace mreže (Lk 5, 1-4). 

    Govoreći tijekom nedjeljnog Angelusa, na Trgu sv. Petra, rekao je da se „Isus penje u Šimunov čamac i poziva ga da izađe na otvorenu vodu.”

    „Isus ulazi u Šimunov čamac. Raditi što? Naučiti. Traži baš taj čamac, koji nije pun ribe, već se prazan vratio na obalu nakon noći muke i razočaranja.”

    „To je prekrasna slika”, rekao je Papa, objasnivši da „svaki dan čamac našeg života napušta obale našeg doma, kako bi isplovio u more svakodnevnih aktivnosti; svaki dan pokušavamo ‘uloviti ribu iz mora’, njegovati snove, slijediti projekte, iskusiti ljubav u našim odnosima.”

    No, često, nastavio je, poput Petra doživljavamo razočaranje zbog tolikog truda i ne ugledanja željenih rezultata: „Ostaje nam osjećaj poraza, dok se u našim srcima rađaju razočaranje i gorčina”.

 

    Prazan čamac: simbol naše nesposobnosti 

    Taj prazan čamac, objasnio je, simbol je naše nesposobnosti, propovjedaonica s koje Isus naviješta Riječ. 

    To je ono što Gospodin voli činiti, primijetio je papa Franjo: „popeti se u čamac našeg života kada mu nemamo što ponuditi; ući u naše praznine i ispuniti ih svojom prisutnošću; da iskoristimo naše siromaštvo, da naviještamo svoje bogatstvo, naše bijede, da objavimo Njegovo Milosrđe.”

    Ponovio je činjenicu da Bog „ne želi kruzer: dovoljan mu je jadan ‘odrpan’ čamac, dokle god ga želimo dočekati”, a vjernike je pozvao da se zapitaju jesu li Ga „pustili u čamac njihovih života?” Da li Mu „daju na raspolaganje ono malo što imaju?”

    Osjećati se nedostojnima, jer smo grešnici, izgovor je, rekao je… da se to Gospodinu ne sviđa, jer Ga to udaljava od nas. 

    „On je Bog blizine: On ne traži perfekcionizam, nego dobrodošlicu. Kaže i tebi: ‘Pusti me da uđem u čamac tvog života, kakav je.’”

    Na taj način, nastavio je Papa, Gospodin rekonstruira Petrovo povjerenje. Uspinje se u njegov čamac i kaže mu da se skloni s kopna. I, iako nije bilo dobro doba dana za pecanje, Petar se uzda u Isusa. 

 

    Nikad se nemojte prepustiti razočaranju

    „On svoje povjerenje ne temelji na strategijama ribara, koje dobro poznaje, nego na Isusovoj novosti. Isto je i za nas: ako primimo Gospodina u naš čamac, možemo se otisnuti na more”, rekao je.

    „S Isusom plovimo morem života bez straha.”

    Papa je pozvao vjernike da ne pokleknu pred razočaranjem „kada ništa ne uhvatimo”, da ne odustanu. Uvijek se, rekao je, „u osobnom životu, kao i u životu Crkve i društva, može učiniti nešto lijepo i hrabro”. 

    Zaključio je riječima: „Uvijek možemo početi ispočetka… Gospodin nas uvijek poziva da stanemo na noge, jer otvara nove mogućnosti. Zato prihvatimo poziv: otjerajmo pesimizam i nepovjerenje i pustimo se na more s Isusom!”

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/ (posjećeno u 15:10 – 7. veljače 2022.)