Ostaviti polarizaciju i neprijateljstvo

Ostaviti polarizaciju i neprijateljstvo

    Molitvena nakana pape Franje za mjesec srpanj je da svijet iza sebe ostavi polarizaciju i neprijateljstvo u korist izgradnje socijalnog prijateljstva i dijaloga. 

    „Moramo bježati od društvenog neprijateljstva koje samo uništava i iza sebe ostavi ‘polarizaciju’”, rekao je papa u svom mjesečnom molitvenom videu koji je proizveo Papina svjetska molitvena mreža. 

    „To nije uvijek lako, pogotovo danas, kad je dio naše politike, društva i medija usmjeren na stvaranje neprijatelja kako bi ih pobijedio u igri moći”, rekao je.

    Video papine molitve za srpanj, prikazuje scene podjela, poput nereda na ulici, kao i scene društvenog prijateljstva, poput zagrljaja policajca i crnkinje. 

    Video također prikazuje ljude kako pomažu drugim ljudima, uključujući davanje hrane gladnima, podučavanje siročadi i imigranata, čišćenje smeća i spašavanje migranata. 

    Papa Franjo, rekao je u videu, da je „dijalog put ka sagledavanju stvarnosti na novi način, kako bismo mogli živjeti sa strašću izazove s kojima se suočavamo u stvaranju općeg dobra.”

    „Pomolimo se, da u socijalnim, ekonomskim i političkim situacijama sukoba budemo hrabri i strastveni arhitekti dijaloga i prijateljstva, muškarci i žene koji uvijek pružaju ruku pomoći i da ne ostane prostora neprijateljstva i rata”, predložio je.

    „Biblija kaže da je onaj tko pronađe prijatelja pronašao blago”, primijetio je Franjo. „Želio bih pozvati sve da nadiđu svoje grupe prijatelja i stvore socijalno prijateljstvo, koje je toliko neophodno za dobar, zajednički život.”

    Rekao je da naš svijet posebno treba obnoviti susret s onima na perifernim dijelovima društva, najsiromašnijima i najugroženijima. 

    „I trebamo se distancirati od populizma koji iskorištavaju tjeskobu ljudi bez davanja rješenja, predlažući mistiku koja ništa ne rješava”, rekao je.
 
 
Izvor: 

  1. https://www.catholicnewsagency.com/