Svrhom k Svetosti

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
(Mt 11, 16-19)

 

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: 
»Komu da prispodobim ovaj naraštaj?
Nalik je djeci što sjede na trgovima
pa jedni drugima dovikuju:
‘Zasvirasmo vam i ne zaigraste,
zakukasmo i ne zaplakaste.’
Doista, dođe Ivan.
Nije jeo ni pio,
a govori se: ‘Đavla ima.’
Dođe Sin Čovječji
koji jede i pije,
a govori se: ‘Gle, izjelice i vinopije,
prijatelja carinikâ i grešnikâ!’
Ali opravda se Mudrost djelima svojim.«

 
 

     Predragi u Kristu, 

već na samim riječima Kristovih riječi mnoštvu, pred očima mi se, nekako, prostire ta slika djece na trgovima. Uistinu, iz ovih Kristovih riječi, upućenih i nama danas… jasno se da zaključiti koliko je naraštaj oslijepio na ono tako jednostavno, maleno, skrovito i ponizno… Koliko se samo to zdravlje napuhalo, da je gotovo čitav Svemir postao jedan veliki globalni medicinski sustav… iz kojega čak i onaj koji se želi pomalo oglušiti na svu tu transparentnost tzv. dobra ne može ostati ili pak biti otporan na sve to. 

      Koliko riječi o tim cjepivima… Koliko riječi o pomoći starcima, zapuštenima, medicinskom osoblju… Koliko riječi, koje kad se pretvore u djela… opet je pitanje: Jeli to, ono uistinu dobro, tako potrebno čovječanstvu?! Dakle, Isus upozorava. Isus jasno daje do znanja i stavlja pred svjetlo čitava naraštaja i mnoštva, ma kako nekad, tako i sada – Istinu. Neizbježnu, svetu i zaboravljenu Istinu. Uvijek originalnu i uvijek istu – Istinu… U konačnici, Istinu, koju je samo On – Križem potvrdivši – iznosio, gotovo i prije Utjelovljenja, pa čak i poslije samog Uzašašća, Pedesetnice itd. 

     I sad… zamislite tu igru djece… ili Božju igru s Njegovim pravednicima, učenicima… pa i grešnicima, kao i velikim svecima Božjih vremena… Kako li se po svima njima opravdala Mudrost djelima svojim?! A što je ta Mudrost?! Ma tko je ta Mudrost, ako ne Bog sam… jer i Ivan i Sin Čovječji koji su bili… kao i čitav Božji, odabrani, sveti naraštaj… zasvira i zakuka… ali se mnogi ne odazvahu… No, ti… kojem je upućena ova riječ, odazovi se. Osluhni svrhu vlastita postojanja i oživi bît poslanja, od Božje svete Volje i Mudrosti, u ovom vremenu.