Doživjeti preokret

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
(Mt 9, 9-13)

 

        U ono vrijeme: Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: “Pođi za mnom!” On usta i pođe za njim.

        Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: “Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?”

         A on, čuvši to, reče: “Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Tȁ ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.”

 
 

        Evanđelje dana, predraga braćo i sestre, poziva nas na budno slušanje Mudrosti, te bivanje uz Milosrđe i Ljubav. 

    Prvo što se događa jest promatranje: Ljubav promatra… Ljubav poziva… I premda se farizejima ne sviđa potez našeg Gospodina, Isusa Krista… Isus čini upravo ono potrebito za grešnike, kao i za bolesne. Ovo – doživjeti preokret – pozvani smo svi mi, jer preokret preobražava, rađa novo ozračje, donosi ploda i usavršava u postojanosti. 

     Doživjeti preokret, o Bože dopusti nam tu mogućnost… osobito onda kad smo ustaljeni u krivim idealima, pa i teškim nastranostima života u koje nas uvodi tijelo, svijet i đavao. Borimo se preljubljeni! Borimo se!

       Isuse, hvala Ti što i danas zoveš bijednike, grešnike, carinike… Isuse, hvala Ti što i danas pružaš primjer sv. Mateja, apostola i evanđeliste, da bismo istinski rasli i dozrijevali u Vjeri, Nadi i Ljubavi… Odgajaj nas Preljubljeni Bože da doživimo preokret i da Ti se u potpunosti predamo: za braću, potrebite… za ljude tako željne Spasenja.