Moć Riječi

Moć Riječi

Čitanje svetog Evanđelja po Luki
(Lk 6, 6-11)

 

    Jedne subote uđe Isus u sinagogu i stane naučavati. Bio je ondje čovjek kome desnica bijaše usahla. Pismoznanci i farizeji vrebahu na Nj da li subotom liječi kako bi našli u čemu da Ga optuže. A On je znao njihove namjere pa reče čovjeku s usahlom rukom: »Ustani i stani na sredinu!« On usta i stade. A Isus im reče: »Pitam ja vas: Je li subotom dopušteno činiti dobro ili činiti zlo? Život spasiti ili upropastiti?« Sve ih ošinu pogledom pa reče čovjeku: »Ispruži ruku!« On učini tako – i ruka mu zdrava. A oni se izbezumljeni, počnu dogovarati što da poduzmu protiv Isusa. 

 

    Riječ Gospodnja. 

 
 

centered image

  © Ozdravljenje čovjeka usahle desnice

 
 

    Ovo evanđelje nam, predragi, otkriva više nego što smo spremni priznati.

    Iščitavajući retke satkane i od simbolike, kao i od čiste Božje neuništive Ljubavi prema čovjeku, možemo zamijetiti, kako se spominje upravo desna ruka… Zašto baš desna ruka…,  pitamo se.

    Naime, desnica je naša glavna, barem većini… Desnom rukom obavljamo sve glavne poslove…; njom se hranimo, pijemo i odijevamo, te je stoga uistinu i jako bitna.

    Usahla desna ruka simbolizira gubitak kontrole nad vlastitim životom; simbolizira i glad, kao i žeđ, te neprestanu želju za onim svakodnevnim, što ne možemo dosegnuti…

    Isus u ovom Evanđelju pokušava čovjeku sred molitve, kao i sred bivanja uz Njega vratiti dostojanstvo i kontrolu nad životom… Sam Gospodin, želi da svatko od nas svoj život punim plućima proživi, uz sve njegove jedinstvene ljepote, te nas izlječenjem usahlosti naših srdaca i desnica podsjeti, da je moguće itekako biti sretan… ispunjen…

    Bitno je samo znati kako ljubiti drugog, da bi te Bog ljubio, te da bi ljubio i sama sebe, jednostavnošću i puninom Ljubavi. 

 
 

Izvor: 

  1. Sveta kongregacija za bogoštovlje (2009.); Red Čitanja, Svagdanja Čitanja, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb