Opazi i ti bitno

Opazi i ti bitno

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
(Mt 12, 1-8)

 

       U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši to, farizeji mu rekoše: “Gle, učenici tvoji čine što nije dopušteno činiti subotom.” On im reče: “Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? A velim vam: veće od Hrama jest ovdje! I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. Ta Sin Čovječji gospodar je subote!”

 

       Riječ Gospodnja.

 
 

     Ma danas, samo zastati nad ovom evanđeoskom Riječju biva dovoljno za uočiti i spoznati… jednostavno, opaziti ono bitno.

     Nisu samo farizeji ti koji gledaju gotovo osuđujućim pogledom, jer ima mnogo, mnogo gorih ljudskih stvarnosti danas: što osuđenih, te prezrenih… gotovo čak unaprijed ukazanih i unakaženih… Što nam to govori? Licemjerstvo, kao nekad i danas se nastavlja. 

      No, budimo pozitivni promatrači ove jedinstvene stvarnosti s Isusom i Njegovim učenicima. Ljubljeni, opazi i ti bitno. Opazi i ti tu ljubav Učitelja i mudrost Spasitelja. Opazi i ti kako je to kad braniš svoje, kad se zalažeš za pravo i kad gledaš nepristranim pogledom. Isus – Borac za pravo, Ljubitelj pravde, Podnositelj pogrde… vječni trn u oku licemjerima svog doba, uči nas Istini… uči nas – Opazi i ti bitno. 

      Opazi Ljubav… Opazi Branitelja… jer nije važno ni trganje klasja, koliko jelo koje hrani gladnog… Nije važna nikakva zabrana, pored dopuštenog svim nekrivim dušama i srcima, gotovo apostolima ovog doba. Stoga, uprimo pogled u Tvorca svega i zahvalna srca ovaj dan privedimo njegovom kraju… ljubeći i praštajući… te grleći prije svega i iznad svega samu Istinu. 

 
 
Izvor: 

  1. Sveta kongregacija za bogoštovlje (2009.); Red Čitanja, Svagdanja Čitanja, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb