sv. Adela

      Tako značajnu ženu X. stoljeća mi proslavljamo, da nam sam njezin život koji bijaše borben i bremenit, puno progovara. Što to iščitavam danas iz ovog života… a da mogu s pravom reći da ta svetost se tiče i ovog dana, čak i budućnosti… ne samo “spomen dana” kad se ova svetica časti, već i drugih dana kad potreba, zahvala… treba da uslijede. 

       Sveta Adela, bila je kći burgundskog kralja Rudolfa II. 931. godine se rodila u Orbeu (danas švicarski kanton Vaud). Od 947.950. bijaše supruga kralja Lotara. Po smrti kralja, zarobio ju je markgrof Berengar II. Ivrejski. Pošto nije htjela postati ženom njegova sina, zatvorio ju je u Comu. Tada, s kćerkom Emmom uspjeva pobjeći u Canossu, te poziva u pomoć njemačkog kralja Otona I. Velikog.

      Nakon poraza markgrofa Berengara, Adela stupa u drugi brak s Otonom 951. godine. 962. godine, papa Ivan XII. okrunit će ih u Rimu za caricu i cara Svetog Rimskog Carstva. Omiljela je kao vladarica i u Italiji i u Njemačkoj. O nevoljnicima, kao i o siromasima, vodila je brigu. Mirotvorka koja sudjeluje u gradnji crkve, kao i u osnivanju samostana pomaže slavenske misionare.

      Na današnji dan 999. godine je preminula u svojoj osnovanoj benediktinskoj opatiji Seltz u Alzasu. 1097. godine svetom će ju proglasiti papa Urban II. Od Rossinia imamo operu njoj opjevanu “Adelaide di Borgogna”. Osim što je zaštitnica žrtava nasilja, zaštitnica je i ponovno udatih i oženjenih osoba.