Gospa Guadalupe

     Danas s osobitim poštovanjem slavimo zaštitnicu Meksika – Gospu Guadalupe, koju neki od milja znaju zvati Virgen Morena (Tamnoputa Djevica). Ona se slavi kao zaštitnica glavnog meksičkog grada Ciudad de Méxica, Latinske Amerike, New Mexica, Portorika… kao i carica obiju Amerika. 

  Ta pobožnost potječe od ukazanja Djevice pedeset petogodišnjem domorocu i novokršteniku Juanu Diegu Cuauhtlatoatzinu („Orao koji govori“) i to na brdu Tepeyacu. Ukazanja su bila od 9. do 12. prosinca 1531. godine. Četiri puta mu se obratila na njegov jezik (nahuatlu), zatraživši da se na tom mjestu sagradi i posveti crkva Njoj u čast.

     Među ostalim, Djevica Guadalupe mu je obznanila. “Jer ja sam zbilja vaša Milostiva Mati: tvoja, svih onih koji zajedno nastavaju ovu zemlju i svih onih koji Me ljube, zazivaju obraćaju i potpuno se u mene pouzdavaju. Ovdje ću slušati vaš plač i jadikovke.”

     Te riječi, kao i ostale izrečene od Gospe Guadalupe, Juan Diego je prenio tada prvom meksičkom biskupu  Juanu de Zumárragi. Međutim, kako biskup nije bio toliko povjerljiv tom događaju, Juanu Diegu je od Gospe zapovjeđeno da ponovo sutradan zamoli biskupa. 

    Tako je u nedjelju, 10. prosinca 1531. godine biskupu Juan Diego ponovo prenio Gospinu želju. Biskup je zatražio neki dokaz. Ugledavši Gospu kod kuće, Juan Diegu je bilo obećano da će biti dan znak. Dok će 11. prosinca ostati kod kuće radi stričeve bolesti, 12. prosinca će potražiti ispovjednika za umirućeg strica, kad će mu se na putu ponovo ukazati Gospa s riječima da neće stric umrijeti. Tada je bio poslan i na mjesto ukazanja gdje će Juana čekati znak koji biskup očekuje.

      Tako… na ogoljenom polupustinjskom brežuljku, ugleda prekrasne kastiljanske ruže, a bilo je zimsko doba. On ih je ubrao i zakrilio… Kad je pred biskupom otvorio mjesto gdje su se ruže pronalazile, nađe Gospinu sliku i na povratku potpuno zdrava strica Juana Bernardina. 

     Stric mu je potvrdio da mu se Gospa ukazala, da ga je ozdravila, te da će ime kojom će slika biti čašćena biti Uvijek Djevica sveta Marija Guadalupska. Činjenica je da su milijuni Meksikanaca postali katolici, kao i to da je to svetište jedno od najposjećenijih katoličkih svetišta na svijetu. 

     2002. godine, Juan Diego će biti proglašen svetim od pape Ivana Pavla II. u bazilici Gospe Guadalupske, dok će desetljećima, pa čak i stoljećima od znanstvenika biti proučavana čudotvorna Gospina slika, kojom će se tvrditi i danas, kao i nekad, da je samo podrijetlo njezina postanka neobjašnjivo.