Blažena Djevica Marija od Krunice

    Danas se na osobit način zahvaljujemo našem svetom papi Piu V. koji je ovaj spomen-dan osnovao i to kao obljetnicu pobjede kršćana u pomorskom ratu kod Lepanta 1571. godine. Krunicom, vjernici su se tada obranili od opasnosti turske vojske. 

      Pod zapovjedništvom Don Juana d’Austria, među ostalim i papinska flota uz genovsku, španjolsku i mletačku… mornarica Svete Lige na ulazu u Korintski zaljev, 7. listopada 1571. godine, teško je porazila tursku flotu i to posredstvom Bogorodice.

      U mletačkoj mornarici imamo galija s naših područja: Šibenika, Trogira i Hvara…  Tada, častan i velik papa Pio V. proglašava upravo na taj dan, 7. listopada blagdan Gospe od Pobjede, što će kasnije (1573. godine) papa Grgur XIII. promijeniti u blagdan Svete Krunice.

 

bdm_od_krunice-2

opis fotografije: Kraljica svete Krunice – slikarski rad koji potječe iz XIX. st., a pronalazi se u nutrini bočnog hodnika crkve sv. Pavla (Paulskerk); 5. rujna 2013. – ANTWERP, Belgija (© dreamstime)

 

       1969. godine papa Pavao VI. taj blagdan naziva blagdanom Gospe od Krunice. Bilo da se radi o Kraljici svete Krunice ili pak Gospi Ružarici, značajno je kako se narod desetljećima i stoljećima predano zavjetovao Gospi molitvom krunice. 

       Već 1208. godine, prema predaji, naša Gospa se ukazuje svetom Dominiku, predajući mu “sredstvo Spasenja”. Tu uistinu, kroz povijest… mnogi su sveci, redovnici i vjernici pronalazili lijek, okrepu i snagu za svoju sadašnjost, ali i za budućnost…

      Svakodnevno molimo krunicu. Svakodnevno razmatrajmo o Istini Života. Svakodnevno budimo predani Gospi, Majci i Kraljici Hrvata. Svakodnevno… jer to je Nadahnuće Duha, Kreacija Boga i Život Sina.