sv. Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije

sv. Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije

   Iz pripovijesti života

 

      Poznati tesar iz Galileje, sv. Josip, danas na poseban način biva obilježen u srcima mnogih vjernika. Zaručnik Blažene Djevice Marije, Isusov poočim, kao i zaštitnik Republike Hrvatske, naše ljubljene domovine, sin Davidov, kraljevske je bio loze, iz koje je trebao proizići Mesija. 

       Poznat drvodjelac, a čak i kod sv. Mateja pravednik, bio je čestit, krepostan i nadasve častan čovjek. Iz ljubavi i vjernosti po anđelovu navještaju preuzima brigu i odgovornost o Isusu, premda je snovao prije utjecaja anđela kako potajno napustiti Blaženu Djevicu Mariju. No, ono što je bitno… on prihvaća odgovornost ponizno pred Božjim Planom.

 
 

centered image

  © Probudi i nas, Ljepoto i Blagosti Milosti Božje, za onu stvarnost, koju si još od Vječnosti predodredio za nas… samo za nas – Tvoje Sinove i Kćeri

 
 

      Život nije bio lagan… Na popis pučanstva u Betlehemu, te uz scenu prizora rođenja Isusova bio je prisutan i sv. Josip. Opet po anđelovu utjecaju, odlazi u Egipat zbog Herodove smrtne prijetnje. I tako se sklonio i počeo djelovati polako u Nazaretu.

      S dvanaestogodišnjim Isusom i Marijom, hodočastio je u Jeruzalem… i tu s Marijom zabrinuto traži Isusa… pronalazeći ga u Mudrosti, u Hramu. 

      On je bio pod zakonom, Isusov zemaljski otac. Pouzdan Bogu i dobra srca, živio je u vjeri, poslušnosti i žrtvi. Otac gotovo najsvetije Obitelji, pruža primjer na osobit način očevima… 

       Još u IX. stoljeću, u samostanu Reichenau na Bodenskom jezeru, a kasnije i preko mnogih svetaca, započelo je štovanje sv. Josipu u čast. Štovanje se sv. Josipu razvilo osobito uz franjevački red. U nas, preko isusovaca, razvilo se štovanje tom jedinstvenom pravedniku

       Čak je i hrvatski sabor na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, proglasio 9. i 10. lipnja 1687. godine sv. Josipa zaštitnikom Kraljevine Hrvatske. 

      Na trajan spomen jedne takve saborske odluke, 14. srpnja 2008. godine, na ulazu u Hrvatski sabor, postavljen je blagoslovljen reljef svetog Josipa, kipara Šime Vulasa. 

 
MOLITVA

    Bože, Ti si odgovornosti svetog Josipa povjerio svoga Sina Isusa i Njegovu Majku Mariju. Udijeli svojoj Crkvi da, po njegovu zagovoru, Otajstvo Spasenja vjerno čuva i vrši sve do dana potpunog ostvarenja. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. 

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (1997.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb