sv. Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije

sv. Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije

   Iz pripovijesti života

      Poznati tesar iz Galileje, sv. Josip, danas na poseban način biva obilježen u srcima mnogih vjernika. Zaručnik Blažene Djevice Marije, Isusov poočim, kao i zaštitnik Republike Hrvatske, naše ljubljene domovine, sin Davidov, kraljevske je bio loze, iz koje je trebao proizići Mesija. 

       Poznat drvodjelac, a čak i kod sv. Mateja pravednik, bio je čestit, krepostan i nadasve častan čovjek. Iz ljubavi i vjernosti po anđelovu navještaju preuzima brigu i odgovornost o Isusu, premda je snovao prije utjecaja anđela kako potajno napustiti Blaženu Djevicu Mariju. No, ono što je bitno… on prihvaća odgovornost ponizno pred Božjim Planom.

      Život nije bio lagan… Na popis pučanstva u Betlehemu, te uz scenu prizora rođenja Isusova bio je prisutan i sv. Josip. Opet po anđelovu utjecaju odlazi u Egipat zbog Herodove smrtne prijetnje. I tako se sklonio i počeo djelovati polako u Nazaretu. S dvanaestogodišnjim Isusom i Marijom, hodočastio je u Jeruzalem… i tu s Marijom zabrinuto traži Isusa… pronalazeći ga u Mudrosti u Hramu. 

      On je bio pod zakonom, Isusov zemaljski otac. Pouzdan Bogu i dobra srca, živio je u vjeri, poslušnosti i žrtvi. Otac gotovo najsvetije Obitelji, pruža primjer na osobit način očevima… 

       Još u IX. stoljeću, u samostanu Reichenau na Bodenskom jezeru, a kasnije i preko mnogih svetaca, započelo je štovanje sv. Josipu u čast. Uz franjevački red, osobito se štovanje sv. Josipu razvilo. U nas, preko isusovaca, razvilo se osobito štovanje pravedniku. Čak je i hrvatski sabor na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, proglasio 9. i 10. lipnja 1687. godine sv. Josipa zaštitnikom Kraljevine Hrvatske. 

      Na trajan spomen jedne takve saborske odluke, 14. srpnja 2008. godine, na ulazu u Hrvatski sabor, postavljen je blagoslovljen reljef svetog Josipa, kipara Šime Vulasa. 

 
MOLITVA

    Bože, Ti si odgovornosti svetog Josipa povjerio svoga Sina Isusa i Njegovu Majku Mariju. Udijeli svojoj Crkvi da, po njegovu zagovoru, Otajstvo Spasenja vjerno čuva i vrši sve do dana potpunog ostvarenja. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. 

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/ (posjećeno: 19. ožujka 2022. u 03:30)
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (1997.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb