sv. Filip i Jakov, apostoli

sv. Filip i Jakov, apostoli

 

      Kristovi apostoli i mučenici, obojica u popisu apostola, Evanđeljima, te Djelima apostolskim – sv. Filip i Jakov.

sv. Filip, apostol

   Početkom I. stoljeća, u Betsaidi na Genezaretskom jezeru… istočno od Jordana, rodio se sv. Filip. Iz tog istog kraja, potječu nam i sv. Andrija i sv. Petar. Kao plah, naivan i nadasve praktičan čovjek, sv. Filip, biva prijatelj apostola i evanđeliste Ivana. 

 

centered image

  © Neka nas čuva i prati svojim svetim zagovorom sv. Filip, apostol

 

    S evanđelistom Ivanom, pripada krugu učenika Ivana Krstitelja. Na pet mjesta biva spomenut u Ivanovu evanđelju, kao posebice i na onom gdje od Isusa traži da njima, učenicima pokaže Oca. 

      Po jednoj kasnijoj predaji, dugo vremena djeluje u Grčkoj, Siriji i Frigiji, a uz pomoć križa postiže brojna čudesna ozdravljenja. Oko godine 80. biva pribijen na križ od strane poganskih svećenika, u Hierapolisu (danas jugozapadna Turska), a prema nekoj drugoj legendi glava mu biva odrubljena. 

sv. Jakov Mlađi, apostol

    Sin Alfejev i Marije Kleofine, prvi je biskup, po predaji, u Jeruzalemu (od 42.) Od njega imamo očuvanu jednu poslanicu. Ta poslanica puna je ukora, opomena i nadasve prijetnji.

 

centered image

  © O, sv. Jakove Mlađi, apostole, moli za nas

 

    U poslanici Galaćanima, sv. Pavao ga spominje kao jednu od najuglednijih ličnosti prve Crkve. U Djelima apostolskim, ističe se kao jeruzalemski biskup. 

      Pravednik, čovjek molitve, kao i prijatelj siromaha… preživio je kad su ga strmoglavili s hramskoga krova, no svjetina ga je unatoč tom preživljavanju kamenovala i dotukla toljagama, 62. godine u Jeruzalemu. 

 
 
MOLITVA

    Bože, Ti nas svake godine razveseljuješ nebeskom proslavom svetih apostola Filipa i Jakova. Po njihovim molitvama daj i nama udio u otajstvu Muke i Uskrsnuća Tvoga Jedinorođenca da Te zauvijek gledamo licem u Lice. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (1997.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb