Prikazanje Gospodinovo (Svijećnica)

Prikazanje Gospodinovo (Svijećnica)

 

    Slaveći blagdan Prikazanja Gospodinovog u Hramu ili Svijećnicu… slavimo spomen na dolazak Svete Obitelji u Hram. 

    Ovim se blagdanom prisjećamo događaja iz Isusovog djetinjstva, kad su prema Mojsijevu zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u jeruzalemski Hram, kako bi Ga kao Prvorođenca prikazali i posvetili Gospodinu. 

    Preko Mojsija, Bog je Izraelcima propisao da četrdeseti dan nakon poroda, u Hramu, svećenici trebaju blagosloviti rodilju, dok bi roditelji zauzvrat prinosili janje mlađe od godinu dana ili mladu golubicu. 

    Sveti Luka, evanđelist, spominje kao žrtvu par grlica. U Starom Zavjetu, prorok Malahija, proriče Isusovo prikazanje u Hramu: „I doći će iznenada u Hram svoj Gospod koga vi tražite i anđeo Saveza koga žudite” (Mal 3, 1). 

    Gotovo nitko nije slutio da će to sjajno proročanstvo biti ispunjeno tako skromno, jednostavno i nenapadno. 

    U Hramu se zatekao starac Šimun. On Isusa uzima u ruke, te ga prepoznajući kao Mesiju progovorio: „Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.” Mariji pak proriče: „… a i tebi će samoj mač probosti dušu”. 

    U Hramu se tada, također zatekla i proročica Ana. Ona je tu noću i danju služila Bogu postom i molitvom. Počela je hvaliti Boga, te ujedno govoriti o Djetetu svima koji su očekivali Otkupljenje Jeruzalema. 

    Danas je blagdan, kad se u crkvama blagoslivljaju svijeće, koje će se potom koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama, te drugim prigodama. Ovog se blagdana također prisjećamo i u četvrtom Otajstvu Radosti, moleći Krunicu Blažene Djevice Marije. 

 
MOLITVA

    Svemogući vječni Bože, na današnji je dan Sin Tvoj u našem ljudskom tijelu prikazan u Hramu. Smjerno Te molimo: daj da se i mi čiste duše prikažemo Tebi. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. SVETI ZBOR ZA BOGOŠTOVLJE, Časoslov Rimskog Obreda, Prikazanje Gospodinovo ili Svijećnica (2017.), str. 1038.