sv. Ignacije Antiohijski

   Iz pripovijesti života

 

     Slavimo spomen starokršćanskog pisca, kao biskupa i mučenika, poznatog još pod nadimkom Bogonosac, te Theophorus.

     Oko 35. ili 50. godine, sv. Ignacije Antiohijski se rodio u Siriji. Pretpostavka je da je rođen kao poganin. 

     Ubrajamo ga među apostolske oce. 

     Bio je učenik sv. Ivana Evanđelista, te nasljednik sv. Petra i sv. Evodija; treći biskup Antiohije (Antakya, južna Turska).

     Borac je bio, kao biskup, sv. Ignacije Antiohijski… protiv gnostika, te njihovih dualističkih zabluda. Uz svoje stado, na udaru Domicijanova progonstva biva. 

     U Rim biva odveden po osudi na smrt, za vrijeme cara Trajana. 

     Brod koji je u Rim vozio našeg sveca, pristajao je u mnogim maloazijskim lukama, te su ga tamošnji kršćani imali prilike pozdraviti, promatrajući ga okovanog u lancima. 

     Sedam svojih glasovitih poslanica, sv. Ignacije Antiohijski, piše na putu prema Rimu. Te poslanice su bile upućene različitim Crkvama, a najpoznatija od njih je Poslanica Rimljanima. 

     Tim Pismima hrabri Kristove sljedbenike. Pisma mu spadaju među najstarija i gotovo najvažnija svjedočanstva o životu prve Crkve. 

     Kao pisac, prvi je koji upotrebljava termin katolička Crkva, te rimsku Crkvu, kao prvi biskup Istoka, naziva predstojnicom zajednice Ljubavi. 

     U Rimu, bačen među lavove mučenički hrabro i herojski podnosi smrt, u Colosseumu, između 98. i 117. godine. Stil mučenja, dovodi nas do pretpostavke da je potjecao iz klase robova. 

     Postoji legenda, po kojoj je sv. Ignacije Antiohijski… dijete koje je upravo Isus uzeo u svoje ruke i blagoslovio ga (Mk 9, 36-37)

     Znamenito je kako ga zazivaju osobito osobe koje pate od bolesti grla. 

     Zaštitniče crkvi istočnog Sredozemlja, te sjeverne Afrike, posreduj za nas kod Gospodina.