sv. Vjenceslav

    Vjenceslav ili Većeslav (češki: Václav), današnji je svetac, zaštitnik i zagovornik kod Gospodina. Rodio se oko 907. godine u Stochovu kraj Kladna. U kršćanskom duhu ga je odgajala njegova baka, sveta Ludmila. 

     921. godine stječe kneževski naslov. U počecima pod skrbništvom majke Drahomíre, samostalno je zavladao oko 925. godine, te obnovio veze Češke i Bavarske.

    Bio je uzorni kršćanin, prijatelj siromaha, pravedan i revan vladar, koji je ujedinio i onu slavensku predaju iz Velike Moravske i njemačku predaju iz Regensburga. Znatno je pridonio pokrštavanju Čeha.

     On je težio redovničkom zvanju, ali i duhovnom savršenstvu. Iz zasjede, na putu prema crkvi, ubili su ga poganski velikaši, pristaše njegovog mlađeg brata Boleslava I. 935. godine na današnji dan. 

    U mnogim staroslavenskim i latinskim legendama opisana je njegova mučenička smrt. Njegovi posmrtni ostaci su preneseni u katedralu sv. Vida u Pragu… katedralu koja postaje mjesto brojnih hodočasnika. Najljepši praški trg, Václavské náměstí, nosi upravo njegovo ime. 

     U XIX. st., njemu u čast je ispjevana “Good King Wenceslas”, engleska božićna pjesma. Pivari ga časte, zahvaljujući Gospodinu za njegov život kao i brojni građani Češke i Praga, ujedinjeni s onima kojima je pomogao kao zagovornik.