sv. Agata, djevica i mučenica

sv. Agata, djevica i mučenica

   Iz pripovijesti života

 

      Crkva se na poseban način danas spominje svete mučenice sa Sicilije. U Cataniji ili Palermu, na Siciliji, 231. godine se rodila naša sv. Agata. Bile su raširene, te često i osporavane legende o njoj. 

      Potječe iz bogate i plemenite obitelji. No, za vrijeme Decijeva progona, ona biva prisiljena od rimskog upravitelja Kvintijana na odreknuće od Krista i još k tomu da bude njegova ljubavnica. 

      Ne pristavši na to, Agata biva mučena do te mjere da su joj bile odrezane grudi i bačene u vatru. Kako se čudom spasila, bila je ponovno zatvorena, te stavljena na žeravicu. 

     Odjeknuo je, u tom trenutku, snažan zemljotres, a Agatini mučitelji su poginuli pod ruševinama, dok je Kvintijan pobjegao u strahu. Umrla je na današnji dan 251. godine u Cataniji, zahvaljujući Gospodinu što je pogledao na njenu patnju i skratio joj muke. 

       Osim što je godinu dana nakon smrti spašen grad Catania, njezinim zagovorom, od erupcije vulkana Etne, Maltežani joj se zahvaljuju jer ih je 1551. godine spasila od turske invazije. 

 
MOLITVA

    Gospodine, sveta djevica i mučenica, Agata, proslavila je Tebe mučeničkom hrabrošću i djevičanskim životom. Daj da nam od Tebe izmoli oproštenje grijeha! Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb