sv. Andrija Kim Taegon i drugovi, mučenici

sv. Andrija Kim Taegon i drugovi, mučenici

   Iz pripovijesti života

 

     Prvi je to korejski svećenik, kao i prvi svećenik koji je u Koreji umro za vjeru. Rođen je 21. kolovoza 1821. godine u plemićkoj obitelji (“yangban”) i to kao sin roditelja obraćenika. 

      Njegov otac Ignatius Kim, umro je također mučeničkom smrću. U petnaestoj godini svog života, 1835. godine, biva kršten. Tisuću tristo milja je putovao do najbližeg katoličkog sjemeništa u portugalskoj koloniji Macao i to u želji da postane svećenik. 

     1845. godine zaređen je za svećenika u Shanghaiu i to od francuskog biskupa Jean-Joseph Ferréola. Kako bi djelovao među svojim narodom, vraća se u Koreju. 

      Do strašnih progona kršćana dolazi za vrijeme vladavine dinastije Joseon, među kojima će od nekoliko tisuća umorenih biti i Kim Taegon. Glava mu biva odrubljena 16. rujna 1846. godine na rijeci Han, nedaleko korejske prijestolnice Seoula. 

       Dok će ga blaženim proglasiti 1925. godine papa Pio XI., svetim će ga proglasiti 6. svibnja 1984. godine s još sto tri korejska mučenika i to za vrijeme pastirskog pohoda Koreji, papa Ivan Pavao II. 

 
MOLITVA

     Gospodine, daj da nas kod Tebe preporuči draga molitva sv. Andrije Kim Taegona, prezbitera i Pavla Chong Hasanga, mučenika i utvrdi u ispovijedanju Tvoje Istine. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb