sv. Terezija od Djeteta Isusa, djevica

sv. Terezija od Djeteta Isusa, djevica

   Iz pripovijesti života

 

     Nježnost, blagost i čistoća resile su dušu naše svetice dana. 2. siječnja 1873. godine rodila se kao Marie-Françoise-Thérèse Martin u gradu Alençonu (Francuska). Roditelji su joj također, od pape Franje, proglašeni svetima: Louis Martin, draguljar i Marie-Azélie Guérin, čipkarica.

       Jako senzibilna djevojčica, 1877. godine ostaje bez majke. Majčinu ulogu, kasnije će preuzeti Terezijina starija sestra, Pauline. Kod sestara benediktinki, u Lisieuxu od 1881. do 1886. se školuje. Znamenito je kako pred četrnaestom godinom života doživljava viziju Djeteta Isusa. 

    U Lisieuxu, 1888. godine, postaje redovnicom karmelićankom. Njezine starije sestre (četiri njih), također su postale redovnice. 1890. godine polaže redovničke zavjete. U samostanu mnogo moli, razmatra, te se bavi ručnim radom, također obavljajući poslove sakristanke, a ujedno i glavarice novakinja. Trpjela je i od duhovne jednoličnosti, sumnjičavosti, ali i osamljenosti.

 
 

centered image

  © Neka nas naša ljubljena sv. Terezija od Djeteta Isusa, djevica… čuva i prati, sada i u svu Vječnost…

 
 

      Čak i u trenucima tame i mraka biva sretna i ispunjena. Pamtimo iz njezina života samo jedan mističan doživljaj. Taj doživljaj se dogodio za vrijeme Križnog Puta. No, upravo skromna u molitvi, skromna u tom duhovnom svijetu zadivljenima je ostavljala mnoge. 

      S obzirom da ju zdravlje nije baš služilo, poglavarica joj zabranjuje da posti. Također joj je bilo naređeno da piše i uspomene i razmišljanja. Bitno utječe na novo shvaćanje ideala svetosti svojim pisanjem, a još više primjerom života pokazujući kako ne treba žuditi za nadnaravnim. 

     U Lisieuxu, 30. rujna 1897., u dvadeset i četvrtoj godini života, preminula je i to kao žrtva tuberkuloze. Papa Pio XI. 1923. godine ju proglašava blaženom, a 1925. godine svetom. Crkvenom naučiteljicom je proglašena 1997. godine od strane Ivana Pavla II., pape. Nad njezinim grobom biva podignuta veličanstvena bazilika. 

 
MOLITVA

     Bože, Ti si svoje Kraljevstvo obećao poniznima i malenima. Daj nam s pouzdanjem ići putem svete Terezije, te se njezinim zagovorom i nama otkrije vječna slava Tvoga Lica. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb