sv. Dominik, prezbiter

sv. Dominik, prezbiter

   Iz pripovijesti života

    Slavimo znakovitog osnivača znamenitog reda dominikanaca, sv. Dominika – Domingo Félix de Guzmán. 

    Oko 1170. godine, biva rođen u španjolskom gradiću Caleruega (Castilla) i to kao sin kraljevskog upravitelja Félixa, te bl. Juane de Aza. 

    U Palenciji biva studentom filozofije i teologije, te od 1194. godine postaje kanonikom u Osmi. 

    Kao augustinac, djelovao je i među hereticima katarima, osobito albigenzima i to na jugu Francuske. 

    U Toulouseu, 1215. godine osniva Red propovjednika, odnosno dominikance. Red će, već 1216. godine, potvrditi papa Honorije III. 

    Uz apostolski život, učenjem, te propovijedanjem, kao i istinitim evanđeoskim siromaštvom… sv. Guzmán je itekako želio da njegov Red brani i naviješta katoličku vjeru. 

    Bivajući gotovo milosrdnim prijateljem siromaha, biva poznat po brojnim čudesima… značajan posebice za širenje molitvi svete krunice. 

    Dok će za vrijeme gladi osnovati gostinjac, svoje dragocjene knjige će prodati u onim trenucima kad mu je ponestalo novca za uzdržavanje… i to riječima: Zar ću ja nad mrtvim kožama studirati, dok vani na ulici moja braća umiru od gladi? 

     Biva slikan uz zvijezdu iznad glave… s obzirom da se po legendi na krštenju pojavila zvijezda na njegovom čelu, najavljujući veliku budućnost tad’ malenog Dominika.

     Njegova mati, bl. Juana de Aza, sanjala je još prije njegova rođenja psa sa zubljom u ustima. To se tumačilo kao znak da će sv. Dominik Guzmán biti Bogu gotovo poslušan poput psa, te nositi sred mraka svijeta svjetlo Evanđelja. Kasnije će pas, sa zubljom u ustima, postati simbolom Reda propovjednika – dominikanaca. 

     U Bologni, 6. kolovoza 1221. godine, preminuo je sv. Dominik Guzmán. 

     Dok će ga 1234. godine, svetim proglasiti papa Grgur IX., njegovi dominikanci će se i dalje širiti… te djelovati uspješno gotovo na svim kontinentima, kao i u našim krajevima. 

     Zaštitniče lažno optuženih, znanstvenika, Dominikanske Republike, astronoma, astronomije, te Valette na Malti… moli za nas, te isprosi od Gospodina Milost da i mi, poput tebe živimo stvarnost istinitog Evanđelja s krunicom u rukama, te gorljivošću u srcu.

 
MOLITVA

      Gospodine, sveti je Dominik bio odličan propovjednik Tvoje Istine. Daj da zaslugama i naukom pomogne Tvoju Crkvu, a nas zagovara svojim molitvama. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb