Živimo Božji san

Živimo Božji san

    Tijekom kanonizacijske Mise, papa Franjo je na Trgu sv. Petra, proglasio deset novih svetaca. U svojoj homiliji, podsjeća vjernike da prepoznaju kako nas Bog bezuvjetno voli i kako je put do svetosti „tako jednostavan” i zahtjeva vidjeti Isusa u drugima. 

    Kao što je Bog imao san za nove svece, On ima san za naše živote, koje smo pozvani dočekati s radošću. Papa Franjo, dao je ovaj poticaj tijekom Mise kanonizacije deset novih svetaca, u nedjelju na Trgu sv. Petra, podsjetivši pedesetak tisuća vjernika, okupljenih u Vatikanu, kako Bog ima san za svaki od naših života. 

    Papa je na početku liturgijskog slavlja, proglasio deset novih svetaca: Tita Brandsma, Lazzarus Devasahayam, César de Bus, Luigi Maria Palazzolo, Giustino Maria Russolillo, Charles de Foucauld, Maria Rivier, Maria Francesca od Jesus Rubatto, Mariju od Isusa Santocanale, te Mariu Domenicu Mantovani. Sveti Otac se počeo prisjećati kako je u današnjem Evanđelju po sv. Ivanu, Isus rekao svojim učenicima: „Kao što sam ja ljubio vas, tako morate ljubiti jedni druge.” To je, rekao je Papa, naslijeđe koje nam je Krist ostavio, „krajnji kriterij za razlučivanje, jesmo li uistinu Njegovi učenici, zapovijed Ljubavi”. Papa je razmatrao dva elementa ove zapovijedi: Isusovu ljubav prema nama i ljubav koju od nas traži da pokažemo drugima. 

 

    Ljubav definira našu kršćansku pripadnost

    Isus nas je toliko volio, podsjetio je Papa, da je dao potpuni dar samog sebe. „Ne zaboravimo ovo nikada. Naše sposobnosti i naše zasluge, nisu središnja stvar, već bezuvjetna, slobodna i nezaslužena Ljubav Božja.” Naš kršćanski život, rekao je Papa, „ne počinje s naukom i dobrim djelima, već s čuđenjem, koje se rađa spoznajom da smo voljeni, prije bilo kakvog odgovora s naše strane.” Papa je upozorio da nas svijet često pokušava uvjeriti da smo cijenjeni samo zbog onog što možemo proizvesti, no Evanđelje nas ipak podsjeća da smo voljeni. Biti voljen, istaknuo je, sastavni je dio našeg kršćanskog identiteta i naše snage. 

 

    Ponovno promišljanje značenja svetosti 

    Priznavanje ove istine, zahtijeva obraćenje na način na koji često razmišljamo o svetosti. „Povremeno, pretjerano naglašavajući naše napore da činimo dobra djela”, primijetio je Papa, „stvorili smo ideal svetosti, koji se pretjerano temelji na nama samima, našem osobnom herojstvu, našoj sposobnosti odricanja, našoj spremnosti na samožrtvu u postizanju nagrada. Na taj smo način svetost pretvorili u nedostižan cilj. Odvojili smo je od svakodnevnog života, umjesto da ju tražimo i prihvaćamo u svojim svakodnevnim rutinama.” „Biti Isusovi učenici, te napredovati na putu svetosti, znači prije svega prepustiti se Božjoj Ljubavi.” Ljubav, koju primamo od Gospodina, rekao je Papa, sila je koja preobražava naše živote, otvara naša srca i osposobljava nas za ljubav. „Što u praksi znači živjeti ovu ljubav?”, upitao je Papa. „Voljeti znači ovo: služiti i dati svoj život. Služiti, to jest, ne stavljati vlastite interese na prvo mjesto: očistiti naše sustave od otrova pohlepe i kompetitivnosti; boriti se protiv raka ravnodušnosti i crva samoreferencijalnosti; dijeliti karizme i darove koje nam je Bog dao.”

 

    Mala djela svakodnevne ljubavi

    Dati svoj život, rekao je Papa, znači više od jednostavnog nuđenja nečeg našeg drugima, „to je da im damo sami sebe”. To zahtijeva, naglasio je, „nadilaženje naše sebičnosti, kako bismo svoj život učinili darom, brinući se o potrebama onih koji su uz nas, trudeći se pomoći drugima ili samo strpljivim slušanjem, provođenjem vremena s njima, stvaranjem telefonskog poziva.” Svetost se ne sastoji od nekoliko herojskih gesta, već od mnogih malih djela svakodnevne ljubavi. „Jeste li pozvani na posvećeni život? Budite sveti, živeći svoju predanost s radošću. Jeste li oženjeni? Budite sveti ljubeći i brinući se za svog muža ili ženu, kao što Krist to čini za Crkvu. Radite li za život? Budite sveti, radeći pošteno i vješto u službi svoje braće i sestara. Jeste li roditelj ili baka ili djed? Budite sveti, strpljivo poučavajući malene, kako slijediti Isusa. Jeste li na poziciji autoriteta? Budite sveti, radeći za opće dobro i odričući se osobne koristi (Gaudete et Exsultate, 14).” Naš je poziv, rekao je Papa, služiti drugima i nuditi svoje živote, ne očekujući ništa zauzvrat. 

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/