Uz Božansko Milosrđe za patnju drugih

Uz Božansko Milosrđe za patnju drugih

    Papa je držao propovijed na Misi na Nedjelju Božanskog Milosrđa u Bazilici sv. Petra, te promišljao o Isusovom poticaju nakon Uskrsnuća svojim učenicima: „Mir vama.”

    Prvi puta od izbijanja pandemije, sv. Misa je služena u Bazilici sv. Petra i to na Nedjelju Božanskog Milosrđa, budući da se blagdan posljednje dvije godine slavio u obližnjoj crkvi Duha Svetog u okrugu Saska. 

    Misno slavlje, predvodio je nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, na kojem je papa Franjo sudjelovao, te održao homiliju. 

    Papa se usredotočio na tri puta, kad je Isus nakon svoje smrti, te Uskrsnuća rekao učenicima riječi „Mir vama”.

    Rekao je da kršćani smatraju da te riječi Božjeg Milosrđa „daju radost, zatim daju oproštenje i konačno pružaju utjehu u svakoj poteškoći”. 

 

Ispunjavajući nas radošću

    Prvi put, kad je Isus izgovorio te riječi, navečer Uskrsa (Iv 20), rekao je Papa, učenici su bili ispunjeni radošću. Dok su se stiskali u strahu, tri dana nakon Isusove smrti, učenici su bili „opterećeni osjećajem neuspjeha”, nakon što su napustili svog Učitelja, te Ga čak i zanijekali u Njegovom tragičnom času. U takvom stanju, rekao je papa Franjo, trebali su se sramiti vidjeti Isusovo Lice. Ipak, Njegov pozdrav Mira, natjerao ih je da skrenu pažnju „od sebe i prema Isusu”. „Krist im nije predbacio ono što su učinili, već im je pokazao svoju uobičajenu dobrotu. I to ih oživljava, ispunjava njihova srca Mirom koji su izgubili i čini ih novim osobama, pročišćenim Oprostom, koji je potpuno nezaslužen.” Radost koju donosi Isus, dodao je Papa, presijeca naše vlastite nedostatke, te nam pomaže prigrliti Božje Milosrđe, kao i Radost oproštenja. Isus nam nudi „Radost koja nas podiže, a da nas ne ponižava”. 

 

Dajući nam oprost

    Papa Franjo se potom osvrnuo na drugi put, kad je Isus rekao „Mir vama”, nakon čega dodaje „Kao što mene posla Otac, tako i ja šaljem vas”. Nakon što su primili Božje Oproštenje, rekao je Papa, učenici su postali „zastupnici pomirenja”, kako bi podijelili „Milost, koju su i sami primili”. „Danas i svaki dan u Crkvi, oproštenje se mora primati na isti način, po poniznoj dobroti milosrdnog ispovjednika, koji sebe ne vidi kao nositelja neke moći, već kao kanal Milosrđa, koji izlijeva oproštenje na druge, koju je on sam prvi primio.” Isus je, rekao je Papa, cijelu Crkvu učinio „zajednicom, koja dijeli Milosrđe, znakom i oruđem Pomirenja za cijelo čovječanstvo”. Dodao je da svatko od nas mora širiti Božje Milosrđe na one oko sebe u svakoj životnoj situaciji. 

 

Nudi nam Utjehu

    Posljednji put, kad Isus izgovara svoj mirni Pozdrav, dolazi nakon što je Toma izrazio nevjericu u Isusovo Uskrsnuće. Umjesto da ga ukori, Isus dolazi Tomi u pomoć i dopušta mu da stavi prst u Njegov Bok. „On se prema Tomi ne odnosi grubo, dok je apostol duboko dirnut tom ljubaznošću. Od nevjernika, on postaje vjernik, te najjednostavnije i najfinije ispovijeda Vjeru: ‘Gospodin moj i Bog moj!’” Papa Franjo, rekao je da se svaki vjernik može poistovjetiti s Tominom pričom i nevjericom. Isus također dolazi i k nama sa „znacima svog Milosrđa, koji griju srce”, te nas tješi „prinoseći svoje Rane”. 

 

Božansko Milosrđe

    Božansko Milosrđe nas otvara za patnju drugih. Istodobno, rekao je Papa, naše iskustvo Božjeg Milosrđa, pomaže nam da vidimo rane naše braće i sestara. „Mislimo da doživljavamo nepodnošljivu bol i situacije patnje, a odjednom otkrivamo da drugi oko nas, šutke, podnose još gore stvari”, rekao je. „Ako se brinemo za rane bližnjeg, te izlijemo na njih melem Milosrđa, ponovno rođenje u nama nalazimo Nadom koja nas tješi u našem umoru.” Zaključno, papa Franjo je pozvao sve kršćane, da Nedjelju Božanskog Milosrđa učine svojim pružanjem ruke pomoći ili slušanjem onih oko nas, koji možda pate. „Iz očiju svih onih koji su opterećeni životnim kušnjama”, rekao je Papa, „On nas s Milosrđem gleda i još jednom nam kaže: ‘Mir vama’”.

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2022-04/pope-francis-mass-divine-mercy-sunday-joy-forgiveness.html