Protiv barbarstva rata

Protiv barbarstva rata

    Na sastanku, sa sudionicima plenarne skupštine Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, papa Franjo se osvrnuo na rat u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta, rekavši da oni izazivaju savjest svakog kršćanina i svake Crkve. 

        Suočene s „barbarstvom rata”, kršćanske crkve su pozvane obnoviti svoje zajedničke napore za kršćansko jedinstvo, svjedočenjem Evanđelja Mira i bratstva, kako bi dale vjerodostojno svjedočanstvo o Isusu Kristu. To je bilo u središtu obraćanja pape Franje sudionicima plenarne skupštine Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, koja je završena u petak. Susret se održao od 2. do 6. svibnja pod temom: „Ususret ekumenskom slavlju, te 1700. obljetnice Prvog nicejskog sabora (325. – 2025.)”. 

 

Kršćani ne mogu hodati sami 

    Papa Franjo, započeo je svoj govor napomenom da je pandemija Covid-19 ponudila priliku za jačanje i obnovu odnosa među kršćanima. „Prvi značajan ekumenski rezultat pandemije”, rekao je, „bila je obnovljena svijest o tome da svi pripadamo jednoj kršćanskoj obitelji. To nam je omogućilo da shvatimo koliko smo zapravo bliski jedni drugima i koliko smo odgovorni jedni za druge.” Stoga je naglasio potrebu „nastaviti njegovati tu svijest i promicati inicijative koje povećavaju taj osjećaj bratstva”. Papa Franjo je primijetio da kada kršćanske zajednice zaborave duboku istinu bratstva, one su ozbiljno izložene riziku samoumišljenosti i samodostatnosti „što su ozbiljne prepreke ekumenizmu”.

 

Rat izaziva savjest svakog kršćanina

    Papa Franjo je potom govorio o odgovornostima kršćanskih crkava pred ratom, posebno se osvrnuvši na rat, koji je u tijeku u Ukrajini. Napomenuo je da je to „okrutno i besmisleno, kao svaki rat”, ali „ima veću dimenziju i prijeti cijelom svijetu, te ne može ne izazvati savjest svakog kršćanina i svake Crkve”.

 

Kršćani svjedoče Evanđelje Mira

    Podsjećajući da je želja za jedinstvom kršćana izrasla u prošlom stoljeću iz svijesti o zalima uzrokovanim kršćanskim podjelama, papa Franjo je rekao da se danas, „suočeni s barbarstvom rata, ova čežnja za jedinstvom mora ponovno njegovati.” „Ignorirati podjele među kršćanima, iz navike ili rezignacije, znači tolerirati zagađenje naših srca, koje čini tlo plodnim za sukobe”, dodao je.

 

Hodajući sinodalnim putem s drugim Crkvama

    Papa Franjo se potom osvrnuo na temu plenarnog zasjedanja usredotočenog na nadolazeću tisuću i sedamstotu obljetnicu Prvog ekumenskog koncila u Niceji (325. godine), koji će se poklopiti s jubilarnom 2025. godinom. Napominjući da je ovaj prekretni događaj bio veliko postignuće u očuvanju jedinstva kršćana, papa Franjo je naglasio da Prvi sabor u Niceji „mora osvijetliti trenutni ekumenski put” i izrazio nadu, da bi proslava jubileja mogla imati „relevantnu ekumensku dimenziju”. S tim u vezi, pohvalio je Papinsko vijeće i Glavno tajništvo Biskupske sinode, što su pozvali biskupske konferencije da traže načine da osluškuju glasove „braće i sestara drugih kršćanskih denominacija o pitanjima koja izazivaju vjeru i diaconia (služba, ur.) u današnjem svijetu”, u trenutnom sinodalnom procesu, koji vodi do Sinode 2023.
 

    Naposljetku, papa Franjo ponovio je poziv da unatoč poteškoćama nastavimo zajedno hodati putem prema jedinstvu kršćana. „Teološki rad je svakako vrlo važan i moramo razmišljati – objasnio je Papa – ali ne možemo čekati da teolozi pristanu hodati zajedno kao braća u molitvi, dijeleći dobrotvorni rad, u potrazi za Istinom. Bratstvo je za sve nas”, zaključio je.

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/