Prava ljubav je bezuvjetna

Prava ljubav je bezuvjetna

    I dok je papa Franjo molio Reginu Coeli s hodočasnicima na Trgu sv. Petra na sam blagdan Uzašašća, razmišljao je o oslobađajućoj ljubavi Isusa, koji nas nikada ne napušta, dok uzlazi Ocu. 

    Iako se tradicionalno blagdan Uzašašća u četvrtak slavi, mnogi narodi obilježavaju taj blagdan Uzašašća Isusa Krista u nedjelju prije Duhova, uključujući i Italiju. 

    Na nedjelju Uzašašća, papa Franjo je molio uskrsnu marijansku molitvu Regina Coeli, te razmišljao o Evanđelju dana (Lk 24, 46-53). 

    Napomenuo je da je Isus u svom posljednjem ukazanju učenicima, učinio dvije stvari, prije nego što je uzašao Bogu Ocu: „On naviješta dar Duha, a zatim blagoslivlja učenike.”

    Dar Duha

    Papa Franjo, rekao je da Isus ne napušta čovječanstvo, dok ide k Ocu. Umjesto toga, obećava da će poslati Duha Svetoga, koji će ih „pratiti, voditi, podržati u njihovom poslanju, te ih braniti u duhovnim bitkama”. 

    Papa je rekao da mu Isusovo uzašašće omogućuje da postane blizak cijelom čovječanstvu u Duhu Svetom, umjesto da ostane uz samo nekoliko ljudi. „Duh Sveti čini Isusa prisutnim u nama, izvan barijera vremena i prostora, kako bi nas učinio svojim svjedocima u svijetu”, rekao je. 

    Blagoslov Božji

    Druga radnja koju Isus čini prije svog uzašašća jest „blagosloviti apostole”, za koju je Papa rekao da je „svećenička gesta”.

    Papa Franjo je dodao da Isus ide i pripremiti nam mjesto s Bogom Ocem na Nebu. 

    Voljeti druge i moliti za njih

    Naš odgovor na Isusov blagoslov, rekao je Papa, trebao bi biti – biti svjedoci Evanđelja i ljubiti druge istom vrstom ljubavi, koju primamo od Boga. 

    Papa Franjo je zaključio pozivajući sve kršćane da se mole jedni za druge i služe im umjesto vlastitim interesima. „Naučimo se zagovornoj molitvi, posredujući za nade i patnje svijeta, za mir”, rekao je. „I blagoslovimo očima i riječima one koje susrećemo svaki dan!”

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/