Isus pokazuje put od malenosti do veličine

Isus pokazuje put od malenosti do veličine

    Na Misi, u noći, na svetkovinu Rođenja Gospodinova, papa Franjo razmišlja o tome kako Bog dolazi na svijet u malenosti, kao malo dijete, približavajući nam se da dotakne naša srca. Papa je slavio Misu u bazilici sv. Petra, uz manju kongregaciju pri ruci, u poštivanju zdravstveno-sigurnosnih pravila. 

    Slaveći božićnu Misu „u toku noći”, papa Franjo je podsjetio kako u tami svijetli svjetlo, te se pojavljuje anđeo koji najavljuje pastirima: „Vama se danas rodio Spasitelj koji je Krist Gospodin”; kako pronaći „Boga koji je sišao na zemlju”, anđeo ih upućuje na Dijete zamotano u povoje, koje leži u jaslama. 

 
    Jadno dijete umotano u pelene   

    Papa je u svojoj propovijedi za slavlje istaknuo kontrast koji je naglašen u Evanđelju, između veličine svjetovnih sila kada je Cezar August naredio popis stanovništva svijeta s malim gradom Betlehemom u kojem vidimo prizor Novorođenog, siromašnog Djeteta, pronađenog u jaslama. Poruka Rođenja je da se „Bog ne uzdiže u veličini, nego se spušta u malenost”, objasnio je Papa, pokazujući da je malenost put koji Bog pokazuje da nam se približi, da nas spasi, da nas vrati natrag, na ono što je uistinu važno. 

 

    Božja se veličina pojavljuje u malenosti 

    Središnja slika i poruka koju danas razmatramo je Dijete… kako je Bog potpuno prisutan u svojoj malenosti, rekao je Papa. Pozvao nas je da „budemo zadivljeni ovom skandaloznom istinom”. Istaknuo je i kako „Onoga tko grli Svemir treba držati u svom naručju”, kako Tvorca Sunca treba grijati i kako „utjelovljenu nježnost treba maziti”. Preokrenuvši ljudsku logiku naglavačke, Papa je rekao: „Bog dolazi na svijet u malom. Njegova se veličina pojavljuje u malenosti.” 

    Bog traži nježnu ljubav i unutarnju malenost. Dodao je, „usred našeg uobičajenog proživljenog iskustva, želi učiniti izvanredne stvari. Njegova je Poruka goleme Nade.”

 

    Vjerujte i imajte otvoreno srce 

    Dok pozivamo Isusa u male aspekte našeg života, također Ga trebamo pozvati u vlastito, živo iskustvo malenosti, objasnio je Papa, misleći na vlastite slabosti, nevolje, rane; i shvatiti da nas Isus podsjeća, posebno ove noći, da nas voli takve kakvi jesmo, da je blizu nas i traži naše povjerenje i otvoreno srce. Prepoznajući to i mi smo pozvani prigrliti „Isusa u današnjim mališanima”, ljubeći Ga u najmanjima od naše braće i sestara, siromašnih, zaboravljenih i potrebitih, jer se u njima obznanjuje. 

 

    Sve sjedinjeno s Isusom u središtu 

    Papa je podsjetio da je Isus rođen blizu siromašnih i zaboravljenih, te time uzdiže isključene otkrivajući se najprije njima, a ne onima koji su važni u očima svijeta. Podsjetio je na dostojanstvo svih koji rade, posebno na skromnim poslovima, te na potrebu poštivanja dostojanstva svake ljudske osobe. Stoga, rekao je Papa, moramo raditi na osiguravanju ljudskih života. 

    Papa je podsjetio da u božićnom prizoru vidimo i Mudrace koji se dolaze pokloniti Gospodinu… učene i bogate… pokazujući kako Isus okuplja bogate i siromašne u Betlehemu. „Sve je ujedinjeno kad je Isus u središtu; ne naše ideje o Isusu, nego sam Isus, Živi.”

 

    Vratimo se Betlehemu, našem podrijetlu 

    Zaključno, Papa nas je potaknuo da se poput hodočasnika iz prošlosti, kao saborna i putujuća Crkva danas „vratimo podrijetlu” i „osnovama Vjere, našoj prvoj Ljubavi… klanjanju i Ljubavi”. Jedinstvo ljudske obitelji u štovanju Gospodina, predstavljaju Sveta Obitelj, pastiri i Mudraci, koji nam danas svijetle kao primjer „da budemo bogoslužna, siromašna i bratska Crkva”.

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/ (posjećeno u 14:11 – 27. prosinca 2021.)