Crkva je uistinu vaš dom

Crkva je uistinu vaš dom

    Papa Franjo uvjerava osobe invaliditetom da je Crkva uistinu njihov dom, govoreći im da je Crkva zajednica nesavršenih ljudi i grešnika, kojima je potrebno Božje oproštenje. Papa izražava bliskost Crkve s njima, u poruci povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda, 3. prosinca

    Opća skupština UN-a, proglasila je godišnje obilježavanje 1992. godine, kako bi se promicala prava i dobrobit osoba s invaliditetom u svim sferama društva i razvoja, te kako bi se povećala svijest o položaju osoba s invaliditetom u svakom aspektu, političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života. 

 
 

    ISUSOVI PRIJATELJI

 

    Papina poruka, koju je Vatikan objavio na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, ima za temu: „Vi ste moji prijatelji” (Iv 15, 14). „Pozvani smo biti Isusovi prijatelji”, kaže Papa, dodajući da to može poslužiti kao duhovni ključ za prihvaćanje ograničenja koja svi imamo, te stoga biti u miru s njima. To pak može dovesti do radosti koja „ispunjava srce i živote”.

    „Crkva je uistinu vaš dom!” Papa daje do znanja osobama s invaliditetom. „Mi, svi zajedno, Crkva smo, jer je Isus odlučio biti naš prijatelj… Svatko ima svoju ulogu; nitko nije samo statist.” Stoga je „svatko od vas”, kaže on, „također pozvan dati svoj vlastiti doprinos sinodalnom putovanju” u „sudjelujućem i uključivom crkvenom procesu”. 

 
 

    PREDRASUDE

 

    Nažalost, ističe Sveti Otac… i danas se mnoge osobe s invaliditetom „tretiraju kao strana tijela u društvu”. On kaže: „Možete osjetiti da postojite bez pripadnosti i bez sudjelovanja” i da vas „još mnogo toga sprječava da budete u potpunosti oslobođeni prava.” „Diskriminacija,” primjećuje „i dalje je previše prisutna na različitim razinama društva; hrani se predrasudama, neznanjem i kulturom kojoj je teško cijeniti neprocjenjivu vrijednost svake osobe.”

    „Stalna tendencija da se invaliditet smatra nekom vrstom bolesti”, žali se, „pridonosi održavanju odvojenih života i stigmatiziranju vas.”

 
 

    DISKRIMINACIJA U CRKVI

 

    U Crkvi, kaže Papa, „najgori oblik diskriminacije… nedostatak je duhovne skrbi”, što se ponekad doživljava u obliku uskraćivanja pristupa sakramentima osobama s invaliditetom. 

    U tom smislu, Papa naglašava nauk Crkve… da „nitko ne može uskratiti sakramente osobama s invaliditetom” – jer Isus nas ne naziva slugama, ženama i muškarcima manjeg dostojanstva već prijateljima: pouzdanicima dostojnima poznavanja svega što je On primio od Oca.

 
 

    PANDEMIJA

 

    Papa Franjo nadalje kaže da nas Isusovo prijateljstvo štiti u trenucima poteškoća, kao što je tijekom pandemije Covid-19, koja je imala teške posljedice za mnoge osobe invaliditetom. Mnogi od njih su bili prisiljeni ostati kod kuće dulje vrijeme; mnogi učenici s teškoćama u razvoju su imali poteškoća u pristupu pomagalima za učenje na daljinu; dugi prekid usluga socijalne skrbi… i druge poteškoće. 

    Oni koji su bili zatvoreni u stambenim objektima, posebno su pogođeni virusom s mnogo izgubljenih života. „Znajte da su vam Papa i Crkva posebno bliski, s ljubavlju i privrženošću!”, kaže papa Franjo. 

    „Crkva stoji uz one, među vama, koji se još uvijek borite s koronavirusom”, uvjerava Papa osobe s invaliditetom. 

    Ističe da Crkva uvijek „inzistira na tome da se svima omogući liječenje i da invalidnosti ne sprječavaju pristup najboljoj dostupnoj skrbi.” U tom smislu, Sveti Otac pohvaljuje biskupske konferencije Sjedinjenih Država, te Engleske i Walesa, koje su zahtijevale poštivanje prava svakoga, bez diskriminacije na medicinsku skrb.

 
 

    PRIJATELJSTVO – POZIV NA SVETOST

 

    Pojašnjavajući dalje prijateljstvo s Isusom, Papa kaže da Gospodin želi da budemo sretni. „Želi da budemo sveci i da se ne zadovoljimo bljutavim i osrednjim postojanjem.” Govoreći o sveopćem pozivu na svetost, Drugi vatikanski sabor uči da su „svi Kristovi vjernici, bilo kojeg ranga ili statusa, pozvani na puninu kršćanskog života i na savršenstvo Milosrđa.” „Moraju se posvetiti na slavu Božju i služenju bližnjemu.”

    S tim u vezi, Sveti Otac napominje da kad god su osobe s invaliditetom srele Isusa, njihovi su se životi duboko promijenili i postali su Njegovi svjedoci, kao u slučaju rođenog slijepog čovjeka u Ivanovu Evanđelju. 

 
 

    POZIV NA MOLITVU

 

    Obraćajući se svakom od invalida, papa Franjo ih je pozvao na molitvu, uvjeravajući ih da Gospodin pozorno sluša molitve onih koji se uzdaju u Njega. „Molitva je poslanje, poslanje dostupno svima, a tu misiju želim na poseban način povjeriti vama. Ne postoji nitko tako slab da se ne može moliti, klanjati se Gospodinu, slaviti Njegovo sveto Ime i posredovati za spas svijeta.” Zaključno, papa Franjo podsjeća sve da nam je pandemija jasno pokazala da smo svi slabi i ranjivi; svi smo u istom čamcu, krhki i dezorijentirani, ali u isto vrijeme važni i potrebni; svi smo pozvani veslati zajedno. A „primarni način da se to učini je upravo molitva”.

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/ (posjećeno u 16:11 – 25. studenog 2021.)