Advent – za Vjeru i Isusa

        Pandemija i nova ograničenja svakodnevnih aktivnosti predstavljaju posebno vrijeme za obnovu Vjere i priliku za produbljivanje uvažavanja Isusa u svakodnevnom životu, rekli su biskupi širom Zemlje u porukama za Došašće.

         Ove godine kako su obitelji razdvojene, nekoliko je biskupa reklo: „Advent također može biti prijeko potrebno mirno vrijeme da se prepozna kako je rođenje Djeteta Isusa promijenilo svijet i njegovi sljedbenici pozvani su da slijede Njegov primjer koji će pomoći da se Mir uspostavi u burno doba.”

         Isto tako, biskupi su poticali molitve za ključne radnike, uključujući one u zdravstvu, obrazovanju i često previđene uslužne sektore, kao i za one koji su umrli ili se razboljeli zbog COVID-19 i članova obitelji i prijatelja koji se brinu o njima.

          Pomalo u zaokretu, biskup W. Shawn McKnight iz Jefferson Cityja, Missouri, zapitao se: „Koristi li Bog učinke pandemije za postizanje dobra? Što ako bismo mogli iskoristiti ovo zatvaranje naših užurbanih života za promatranje Adventa na što nas je uvijek poticala naša Crkva: vrijeme razmišljanja, vrijeme tišine, te vrijeme šutnje, kako bismo napravili mjesta za Krista u naš svakodnevni život?”

        „Pozvao je obitelji da slave tradicije kao što su paljenje svijeća s adventskog vijenca na svakodnevnoj večeri, blagoslov božićnog drvca molitvom i okupljanje za razmišljanje ispred jaslica kako bi njegovali svoju Vjeru.” „ … dok se radujemo velikom blagdanu Utjelovljenja, Sina Božjeg, koji postaje jedan od nas.”, biskup John E. Stowe ponovio je tu poruku, rekavši da „iako će božićne proslave ove godine biti drugačije, događaj koji slavimo ostaje isti.”

      „Možda je smislenije nego ikad zapamtiti da je Bog s nama – nikada nas nije i nikada nas neće napustiti”, rekao je biskup Stowe.

       Svaki je Advent poziv za „razmišljanje o tome što još uvijek očekujemo, objasnio je. Isus je, rekao je: „došao i pokazao nam Put.” Unatoč Isusovom primjeru Jedinstva, biskup je rekao: „Nismo uvijek slijedili putove koje je naznačio Mesija, posebno dok pokazuje da smo jedna obitelj s jednim Ocem na Nebu.”

       Biskup Stowe izrazio je žaljenje što su se, kako završava „strašna godina” 2020., vremena „pogoršavala, sve veća podjela zbog toliko mnogo pitanja, čak i kad nas je pandemija trebala dovesti do većeg jedinstva potrebnog za preživljavanje.” Biskup je također pozvao vjernike da tijekom Adventa prakticiraju dobročinstva koja mogu otvoriti srca „većoj svijesti o velikoj vrijednosti svakog čovjeka” na putu da pomognu osvijetliti tamu.

        Nedavna enciklika pape Franje, Fratelli Tutti,  nudi nadahnuće za prevladavanje podijeljenosti i „pruža posebno prikladnu meditaciju za ovo vrijeme gledanja i čekanja”, rekao je. „Papa zna da ta tama prolazi i kao Kristov predstavnik, on jest i mora biti glasnik Nade. Unatoč sumornosti okolo, Bog nastavlja sijati sjeme dobrote”, rekao je zaslužujući rad onih koji su odgovorili na pandemiju koronavirusa.

     Vrijeme je određeno tako da je katolička zajednica „ujedinjena u štovanju Boga”, rekao je. „Usred dezorijentacije, nevolje i neizvjesnosti, moramo ponovno otkriti vrijednost bivstvovanja zajedno s Gospodinom, našom sigurnom nadom”, rekao je u izjavi od 17. studenog. „Poput ranih kršćana, mi kažemo: „Sine dominico non possumus” (usp. Mučenici iz Abitine) -„Ne možemo živjeti bez Gospodinova dana“.

      „U vremenu kada toliko katolika više ne cijeni stvarnu Prisutnost Isusa Krista u svetoj Euharistiji, o čemu svjedoče nedavne dobro objavljene ankete i studije, nastojimo iznova susresti Krista u ovom velikom Daru koji nam je ostavio”, rekao je.

      U Australiji je pomoćni biskup Richard Umbers iz Sydneya u adventskoj Poruci djeci rekao, da je rođenje Djeteta Isusa promijenilo svijet i da su svi pozvani proslaviti takav poseban događaj. 

      „Bog je Ljubav i On nam je pokazao ovu veliku Ljubav dajući nam Svog Sina za Božić”, napisao je biskup Umbers. „Isus je najveći Dar koji smo ikad mogli primiti i to slavimo svake godine kad se o Božiću okupimo s obitelji i prijateljima na male i velike načine.”

      Zamolio je djecu da se prisjete najboljeg poklona koji su ikad primili i kako je osoba koja ga je poklonila ozbiljno razmislila „pripremajući se za njega, kupujući ga ili izrađujući, zamotavajući i oduševljavajući, te videći kako otvarate poklon.”

     „To je upravo ono što smo pozvani činiti svakog Adventa kako bismo na Božić mogli dati nešto posebno Isusu, Božjem sinu”, rekao je biskup.

      „Moja je molitva da ovog Božića možemo unijeti Božju ljubav u svoj život”, zaključio je.

 
 

      Preuzeto od:  https://www.catholicnews.com/