Ne postoji sinoda koja može izmisliti ‘žensko svećenstvo’

Ne postoji sinoda koja može izmisliti ‘žensko svećenstvo’

    „Radosni službenici Evanđelja”, održanog 3. srpnja u Koncilijarnom sjemeništu u Mexico Cityju, kardinal je uvjerio da nitko „nema moć preobraziti ovaj božanski dar, kako bi ga prilagodio i smanjio njegovu transcendentnu vrijednost na kulturnom i ekološkom polju.”

    „Nijedan sabor, nijedna sinoda, nijedna crkvena vlast nema moć izmisliti žensko svećeništvo… a da ozbiljno ne naruši vječnu svećenikovu fizionomiju, njegov sakramentalni identitet, unutar obnovljene ekleziološke vizije Crkve, otajstva, zajedništva i poslanja”, naglasio je.

    Sarah je istaknuo da „katolička vjera ispovijeda da je sakrament reda, koji je ustanovio Krist Gospodin, jedan, istovjetan za sveopću Crkvu. Za Isusa ne postoji afričko, njemačko, amazonsko ili europsko svećeništvo. Svećeništvo je jedinstveno, istovjetno je za sveopću Crkvu.”

    Istaknuo je kako je „svećeništvo veliko, veliko Otajstvo, tako velik Dar, da bi ga bilo grijeh protratiti”.

    „To je božanski Dar, koji treba primiti, razumjeti i živjeti, a Crkva je uvijek nastojala razumjeti i dublje ući u stvarno i vlastito biće svećenika, kako krštenika, pozvanog da bude alter Christus, drugi Krist, još više ipse Christus, sami Krist… da Ga predstavlja, da Mu se suobličuje, da bude oblikovan i posredovan u Kristu, svećeničkim ređenjem”, objasnio je.

    Za gvinejskog prelata, „svećenik je Božji čovjek, koji je dan i noć u Božjoj Prisutnosti da Ga slavi, da Mu se klanja. Svećenik je čovjek, prinesen na žrtvu, da produži Kristovu žrtvu za spasenje svijeta.”

    Kardinal je rekao da je „prva zadaća” svećenika „moliti, jer svećenik je čovjek molitve; on započinje svoj dan Službom čitanja, te završava svoj dan sa Službom.”

    „Svećenik koji ne moli, uskoro će umrijeti. Crkva, koja ne moli, mrtva je Crkva”, upozorio je.

    Što se tiče nedostatka svećeničkih zvanja, potaknuo je vjernike na molitvu, jer „nije da nas je malo”. 

    „Krist je odredio dvanaest za cijeli svijet. Koliko nas je danas svećenika? Nas svećenika u svijetu ima blizu četiristo tisuća. Previše nas je” – rekao je, citirajući isto opažanje pape Grgura Velikog u VII. stoljeću. 

    „Mnogi su prihvatili svećeništvo, ali ne obavljaju posao svećenika”, objasnio je Sarah.

    „Dakle, kao odgovor, moramo moliti. Zamolite Ga da pošalje radnike u svoju žetvu. Molite. I pokažite da smo mi svećenici sretni, jer ako mladi ljudi vide da smo tužni, nećemo nikoga privući”, potaknuo je.

    „Moramo biti sretni, čak i ako patimo.”

 
 
Izvor: 

  1. https://www.catholicnewsagency.com/