Nastavljam moliti za Mir

Nastavljam moliti za Mir

    Čelnik Ukrajinske grkokatoličke crkve, sastao se s papom emeritusom, Benediktom XVI. u samostanu Mater Ecclesiae, 9. studenog, te ga zamolio da nastavi moliti za Ukrajinu. 

    Papa u miru, rekao je glavnom nadbiskupu Svjatoslavu Ševčuku, da se „i dalje moli za Ukrajinu”. 

    Posljednji susret njih dvojice, datira iz veljače 2o19. godine… Tijekom tog susreta, Benedikt se pokazao nevjerojatno informiranim o događajima u Ukrajini, te naglasio da uvijek moli za Mir u Ukrajini. 

    U susretu, 9. studenog, Ševčuk je govorio o ratu u Ukrajini; papi emeritusu predstavio humanitarnu situaciju, te ponovio da je rat u Ukrajini ideološki i kolonijalni, te ga usporedio s nacističkim režimom. 

    Također je zahvalio Benediktu XVI. za njegovo pismo na početku rata. 

    Benedikt je istaknuo kako pozorno prati situaciju u Ukrajini; izrazio veliku tugu zbog patnje ukrajinskog naroda, te rekao da uvijek moli za Mir. 

    Ševčuk je odgovorio, da „samo snaga molitve održava ukrajinski narod na životu”, pa je zatražio da se nastavi moliti za Ukrajinu. 

    Benedikt XVI., imenovao je Svjatoslava Ševčuka biskupom 14. siječnja 2009. godine, dodijelivši ga kao pomoćnika eparhiji Santa Maria del Patrocinio u Buenos Airesu, gdje se susreo s papom Franjom. 

    Benedikt XVI., također je potvrdio izbor Svjatoslava Ševčuka za poglavara Ukrajinske grkokatoličke crkve 25. ožujka 2011. godine. Između njih dvojice, dakle, postoji jaka poveznica. 

    Glavni nadbiskup Ukrajinske grkokatoličke crkve, boravi u Rimu na tjedan dana susreta u Vatikanu. To je prvi put da je napustio Ukrajinu od ruske agresije 24. veljače. 

    U ponedjeljak se susreo s papom Franjom, kojem je donio komadić mine koja je uništila grkokatoličku crkvu u gradu Irpinu. 

    12. studenog, sastat će se s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Vatikana. 

    14. studenog, susrest će se s veleposlanicima akreditiranima pri Svetoj Stolici. 

 
 
Izvor: 

  1. https://www.catholicnewsagency.com/